Özet: “Geometri Nedir?” başlıklı yazımızda Geometri nedir, Geometri ne demektir, Geometri kelimesinin tanımı, Geometri kelimesinin eş anlamlısı, Geometri kelimesinin ingilizce karşılıkları, Geometri ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Geometri hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Geometri Tanımı
Geometri kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Geometri kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Nokta, çizgi, açı, yüzey ve cisimlerin birbirleriyle ilişkilerini, ölçümlerini, özelliklerini inceleyen matematik dalı, hendese
2. Bu konu ile ilgili olan kitap veya ders
Geometri Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Geometri kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Geometri – hendese / ölçümlerini / açı / çizgi / nokta
Geometri kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Geometri kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Geometri İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Geometri kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Geometri kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Geometri İle İlgili Birleşik Sözler
Geometri kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
düzlem geometri – tasarı geometri – uzay geometri
Geometri İngilizcesi
Geometri kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Geometri – geometry
Geometri Hakkında Detaylı Bilgi
Geometri, matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalıdır. Geometri, arazi ölçümü sözcüklerinden türetilmiştir. Herodot (i. Ö. 450), Geometrinin başlangıç yerinin Mısır olduğunu kabul eder. Ona göre geometri kavramı Mısır kökenlidir. Sözcüğün kullanımı da Eflatun, Aristo ve Thales’e kadar gider. Yalnız Öklid geometri sözcüğü yerine Elements sözcüğünü yeğlemiştir. Elements sözcüğünün Yunanca karşılığıstoicheia sözcüğüdür.
Bir kümenin üzerine konan ve kümenin ögelerini birbirleriyle ilişkilendiren bir uygun yapı, geometri yapılmasını olanaklı kılar. Bir düzlemin üzerine doğal olarak konacak ve sezgisel uzaklık duygusunu gözetecek “lise geometrisi”nin adı Öklid geometrisidir. Bu geometrinin tarihsel olarak ilginç ve önemli bir özelliği paralellik belitidir.
Bu beliti sağlamayan ama geri kalan tüm belitleri sağlayan geometrilere Öklid dışı geometriler denir. Bunlara örnek olarak Hiperbolik geometri ya da küresel geometri verilebilir. Günümüzde kullanılan doğru, yay, ışın, açı ortay, kenarortay gibi birçok temel geometri teriminin Türkçeleri Mustafa Kemal Atatürk’ün Geometri adlı eserinde yazılan eserde önerdiği terimlerden yararlanılarak kullanılmaya başlanmıştır.