Özet: “Füzyon Nedir? Füzyon Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Füzyon nedir, Füzyon ne demektir, Füzyon kelimesinin tanımı, Füzyon kelimesinin eş anlamlısı, Füzyon kelimesinin ingilizce karşılıkları, Füzyon ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Füzyon hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Füzyon Tanımı
Füzyon kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Füzyon kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, fizik Birleşme, kaynaşma
Füzyon Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Füzyon kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Füzyon – kaynaşma / birleşme
Füzyon kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Füzyon kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Füzyon İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Füzyon kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Füzyon kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Füzyon İle İlgili Birleşik Sözler
Füzyon kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Füzyon kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Füzyon İngilizcesi
Füzyon kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Füzyon – fusion
Füzyon Hakkında Detaylı Bilgi
Nükleer füzyon, nükleer kaynaşma ya da kısaca füzyon; iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Bu işlemle oluşturulabilecek en ağır element demirdir. Reaksiyona giren çekirdekler -atom numarası 1 olan hidrojen veya izotopları deuterium ve tritium gibi- düşük atom numarasına ait elementlerde ortaya çok büyük miktarda enerji çıkar.
Nükleer füzyonun bu devasa enerji potansiyelinden ilk olarak, 2. Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda, hidrojen bombası olarak da bilinen termonükleer silahların üretiminde istifade edilmiştir. Füzyon tepkimeleri Güneş’te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş’ten gelen ısı ve ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana gelmektedir. Kütle kaybının karşılığı enerjinin büyüklüğü Einstein’in ünlü E = mc2 formülüyle rahatlıkla hesaplanabilir.