Özet: “Frengi Nedir?” başlıklı yazımızda Frengi nedir, Frengi ne demektir, Frengi kelimesinin tanımı, Frengi kelimesinin eş anlamlısı, Frengi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Frengi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Frengi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Frengi Tanımı
Frengi kelimesi İtalyanca kökenli bir kelimedir ve Frengi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, tıp (***) Genellikle cinsel birleşmelerle bulaşan, tedavi edilmediğinde inme, körlük, delilik vb. sonuçlara kadar varan, döle de geçerek vücutça ve akılca sakat bir soyun yetişmesine yol açan bir hastalık, yenirce, sifilis
2. isim, denizcilik Gemi güvertelerinde, suların dışarıya akması için bordalara açılan delik
Frengi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Frengi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Frengi – sifilis / yenirce / körlük
Frengi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Frengi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Frengi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Frengi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Frengi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Frengi İle İlgili Birleşik Sözler
Frengi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Frengi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Frengi İngilizcesi
Frengi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Frengi – syphilis
Frengi Hakkında Detaylı Bilgi
Frengi (Sifiliz), spiroket bakterisi Treponema pallidum pallidum alttürünün sebep olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bulaşmanın başlıca rotası cinsel temastır; aynı zamanda anneden cenine, hamilelik ya da doğum sırasında bulaşabilir, bu doğuştan gelen frengi ile sonuçlanır. Treponema pallidum ile alakalı olarak insanlarda görülen diğer hastalıklar arasında veremdutu, pinta ve endemik frengi bulunmaktadır.
Frenginin bulgu ve belirtileri, ortaya koyduğu dört aşamaya göre değişkenlik gösterir (birincil, ikincil, latent ve üçüncül). Hastalığın ilk aşamasında klasik olarak şankr/çıban (sert, ağrısız, kaşıntısız bir deri ülseri) ortaya çıkar, ikincil frengide, çoğu zaman avuç içleri ve ayak tabanlarında yayılmış döküntü görülür, latent frengi az belirti gösterir ya da hiç göstermez, üçüncül frengi ise frengi kabarcıkları, nörolojik veya kardiyolojik belirtiler sergiler. Fakat, bu hastalık, sıklıkla görülen atipik görüntüler ortaya koyduğu için “büyük kopyacı” da olarak bilinmektedir.