Özet: “Ekosistem Nedir? Ekosistem Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Ekosistem nedir, Ekosistem ne demektir, Ekosistem kelimesinin tanımı, Ekosistem kelimesinin eş anlamlısı, Ekosistem kelimesinin ingilizce karşılıkları, Ekosistem ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Ekosistem hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Ekosistem Tanımı
Ekosistem kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Ekosistem kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Belirli bir alanda bulunan canlılar ile bunları saran çevrenin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik gösteren ekolojik sistem
Ekosistem Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Ekosistem kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Ekosistem kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Ekosistem kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Ekosistem kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Ekosistem İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Ekosistem kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Ekosistem kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Ekosistem İle İlgili Birleşik Sözler
Ekosistem kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Ekosistem kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Ekosistem İngilizcesi
Ekosistem kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Ekosistem – ecosystem
Ekosistem Hakkında Detaylı Bilgi
Ekosistem, belirli bir alanda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlere ekosistem denir. Ekosistem aynı zamanda bir besin ağı ile şekillenmektedir. Ekosistem, küresel ölçekte bir düzeni ifade etmekle beraber yerel ve korunaklı bir sistemin varlığına da atıfta bulunabilir. Örneğin eğer söz konusu ekosistem bir tarım alanı içinde gelişiyorsa buna agroekosistem adı verilir. Karşılıklı olarak madde alışverişi yapacak biçimde birbirlerine etki yapan organizmalarla (biyotik), bitki ve hayvanların birbirine eklemlendiği ve ayrıca kaya, toprak gibi fiziksel çevre faktörlerinin (abiyotik) bir arada bulunduğu herhangi bir doğa parçası bir ekosistemdir. Ekosistem yaklaşımı, bireysel organizmalar ya da topluluklardan çok tüm alanın işlevlerinin nasıl olduğuyla ilgilenir. Bir alandaki organizmalar ve cansız çevreleriyle olan ilişkilerine bakar. Bir ekosistem, temel olarak abiyotik maddeler, üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılardan oluşur. Ekosistemlerde yaşam, enerji akışı ve besin döngüleriyle sürer. Açık bir sistem olan ekosistemde, enerji ve besin giriş-çıkışı süreklidir. Sistem kuramı, ekolojik bakış açısının sosyolojik boyutunu ele almaktadır. Ayrıca sibernetik disiplini, canlılarda kontrol ve iletişim boyutuyla kaynağını yine ekosistemde bulmaktadır.
Bir ekosistemin dört temel bileşeni vardır. Üreticiler ototroflar, tüketiciler (heterotroflar), ayrıştırıcılar (saprofitler) ve doğal çevre. İlk üç bileşen, dördüncü bileşenin oluşturduğu cansız doğa içinde varlıklarını sürdüren canlı yaşamı kapsar. Cansız doğal çevre ile bu çevre içinde yaşamlarını sürdüren canlılar arasındaki ilişkileri ve etkileşimleri inceleyen bilim dalına ekoloji adı verilir.