Özet: “Dram Nedir? Dram Özellikleri Nelerdir? Ünlü Türk ve Yabancı Dram Yazarları” başlıklı yazımızda Dram nedir, Dram ne demektir, Dram kelimesinin tanımı, Dram kelimesinin eş anlamlısı, Dram kelimesinin ingilizce karşılıkları, Dram ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Dram hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Dram Tanımı
Dram kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Dram kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, tiyatro Sahnede oynanmak için yazılmış oyun, drama
2. Acıklı, üzüntülü olayları, bazen güldürücü yönlerini de katarak konu alan sahne oyunu veya televizyon filmi, drama
3. Tiyatro edebiyatı
4. Acıklı olay
Dram Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Dram kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Dram – drama / acıklı
Dram kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Dram kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Dram İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Dram kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Dram kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Dram İle İlgili Birleşik Sözler
Dram kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Dram kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Dram İngilizcesi
Dram kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Dram – drama
Dram Hakkında Detaylı Bilgi
Bazen dram çok geniş bir kavramdır. Tiyatro eserini, opera metnini, bale senaryosunu, radyo tiyatrosunun el yazmasını ya da bir senaryoyu kapsar, bazen de sadece konuşma tiyatrosu ya da “keyif verici” (ya da tam tersi; heyecan verici ya da duygusal) bir çevreleme olarak kullanılır. Dram, önceden yazılmamış, doğaçlama tiyatrodan farklı olan metin tabanlı tiyatrodur. Aristoteles’e göre (“Poetica” adlı eserinde) dramın temel özelliği, olayın diyaloglarla ifade edilmesidir. Bundan dolayı antik destanlardan farklıdır. Modern çağdan beri bilhassa romandan farklıdır.
Modern düşünceden sonra dramlar oyuncular tarafından tiyatroda oynanması için yazılmıştır. Diyalog metinlerinin yanında sık sık oyuncular ve 19. yüzyıldan sonra yönetmenler için direktifler içerirler. Okuma dramları, dram’ın özel bir çeşididir. Bunlar özellikle sahneye konulmazlar, aksine bir roman gibi okunurlar. Dramın işleyişi genelde perdelerdedir; diğer taraftan sahnelerle sunulur. Eğer her perdede çok fazla dekorasyon varsa o zaman resimlerle ek bölümler konulur. Klasik Fransız Dramı (Racine, Corneille) beş perdeden oluşur. Geleneklerine çok fazla bağlı olan İtalyan dramı ise üç perdeyi tercih eder. Bir perdelik oyun tarzı üç-beş bölümlük dram bölümlerinin aralarındaki ara oyunlardan (intermezzo) meydana gelir.
Dramın Özellikleri Nelerdir?
- Konusu günlük hayattan veya tarihin herhangi bir devrinden seçilebilir.
- Hem acıklı hem komik olaylar aynı oyunda iç içe bulunur.
- Kahramanlar hem soylulardan hem sıradan insanlar arasından seçilir
- Üçbirlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
- Her tür olay seyircinin karşısında gerçekleştirilebilir.
- Şiir, düzyazı karışık halde bulunur.
Türk ve Dünya Edebiyatında Bazı Dram Yazarları
İngiliz yazar Shakespeare dramın ilk ürünlerini vermiştir. Ancak bu türün özelliklerini Victor Hugo belirlemiştir. Schiller, Goethe diğer ünlü dram yazarlarıdır. Türk edebiyatı’nda Batılı anlamda sahne Tiyatro’su Tanzimat’tan sonra görülür. Bundan önce halk arasında yüzyıllardır sürmüş seyirlik oyunlar vardı. Ortaoyunu, meddah, Karagöz ile Hacivatbunların başlıcalarıdır.