Özet: “Dış Ticaret Nedir? Dış Ticaret Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Dış Ticaret nedir, Dış Ticaret ne demektir, Dış Ticaret kelimesinin tanımı, Dış Ticaret kelimesinin eş anlamlısı, Dış Ticaret kelimesinin ingilizce karşılıkları, Dış Ticaret ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Dış Ticaret hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Dış Ticaret Tanımı
Dış Ticaret kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, ekonomi Bir devletin yabancı devletlerle yaptığı alışveriş, ithalat ve ihracatın tamamı
Dış Ticaret Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Dış Ticaret kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Dış Ticaret kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Dış Ticaret kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Dış Ticaret kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Dış Ticaret İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Dış Ticaret kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Dış Ticaret kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Dış Ticaret İle İlgili Birleşik Sözler
Dış Ticaret kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- dış ticaret açığı
Dış Ticaret İngilizcesi
Dış Ticaret kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Dış Ticaret – foreign trade
Dış Ticaret Hakkında Detaylı Bilgi
Malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracat önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ülkelerde ihracatın artırılması, ithalatın azaltılması önemli hedefler arasındadır. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış ticaret politikasını oluşturur. Dış ticaret politikası açısından bir devletin dış ticaretini etkileyebilecek unsurların başlıcaları gümrük resmi, ticaret antlaşmaları, yasaklar, primler, sübvansiyonlar ve idari korumacılık olarak sınıflandırılabilir.
Bunlardan yasaklar, ithalat ve ihracat yasaklarıyla transit geçiş yasakları şeklinde bir ayırıma tabi tutulurken; gümrük resmi de aynı şekilde ithalat, ihracat ve transit ticarette uygulananlar olarak üçe ayrılmaktadır. Dış ticaret, ithalat ve ihracattan oluşur ve dış ülkelerle mal bazında yapılan ticaret rakamlarını içerir. Bir ülkenin ekonomik ilişkilerinin önemli bir bölümünün, dış ticaret istatistiklerinde gözlemlenmesi mümkündür. Dış ticarette en önemli göstergeler, dış ticaret açığı ve dış ticaret hacmi rakamlarıdır. İthalatın ihracattan fazla olması halinde dış ticaret açığından, az olması halinde ise dış ticaret fazlasından söz edilir.
Dış ticaret hacmi denildiğinde ise, ithalat ve ihracat rakamlarının toplamı, yani o ülkenin gerçekleştirmiş olduğu toplam dış ticaret akla gelmelidir. Diğer bir gösterge olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise, ihracatın ithalata bölünmesiyle bulunur ve dış ticaretin genel seyri hakkında fikir verir.