Özet: “Desibel Nedir? Desibel Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Desibel nedir, Desibel ne demektir, Desibel kelimesinin tanımı, Desibel kelimesinin eş anlamlısı, Desibel kelimesinin ingilizce karşılıkları, Desibel ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Desibel hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Desibel Tanımı
Desibel kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Desibel kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, fizik Ses şiddetini gösteren birimin onda biri
Desibel Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Desibel kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Desibel kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Desibel kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Desibel kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Desibel İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Desibel kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Desibel kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Desibel İle İlgili Birleşik Sözler
Desibel kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Desibel kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Desibel İngilizcesi
Desibel kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Desibel – desibel
Desibel Hakkında Detaylı Bilgi
Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır. Bunun sonucu olarak da, çoğu kez ölçülen güç değeri değişik olmasına rağmen desibel sayısı aynıdır. Desibelin yaygın olarak ses şiddeti birimi olduğu sanılır ama ses şiddeti karşılaştırmalarında da kullanılabilen bir karşılaştırmadır. Telefon kullanılmaya başlandığında ilgili kurumlar bir iletim birimi bulmak/kullanmak sorunu ile karşılaşmışlardı. Doğal olarak o zaman iletim ya da haberleşme denince akla çoğunlukla telefon gelmekte idi. Bu konudaki ilk öneri, Alexander Graham Bell tarafından telefonun bulunmasından iki yıl sonra 1887 de W. H. Pierce tarafından ortaya atılmıştı.
O zaman Amerika ve Avrupa da kullanılmaya başlanan telefon standartları arasında bir uyum yoktu. Amerikalı ve Avrupalı telefon şirketlerinin kendi kıtaları için daha uygun olacağını düşündükleri ve ısrar ettikleri birkaç birim üzerinde uzlaşmalar oldu. Eylül 1927’de İtalya’da tam olarak bir uzlaşma sağlanamasa da iki adet birim üzerinde karar verildi. Birinci birimde “e” doğal logaritmanın tabanını ve üst kuvvetleri oranını temel alan birim ile 10 sayısının güçleri oranının temel alan birim kaldı. Birinci birimde doğal logaritma kullanıldığı için bulucusu John NAIPER onuruna “neper” denmesi önerildi. İkinci birimde ondalık logaritma kullanılıyordu ve bu birimede telefonu bulmuş olan *Alexander Graham BELL onuruna “Bell” denilmesi önerildi. İşte desibel sözcüğü buradan doğmuş oldu.
İnsanlar Kaç Desibel Sesi Duyabilir?
Sesin şiddeti doğrudan kulak zarına ulaşan mekanik basınçla ilişkilidir ve desibel (dB) olarak ölçülür. Kulağımız 0-140 dB arası sesleri algılar. 140 dB kulakta ağrı, kulak zarında yırtılma gibi etkiler yapar. İnsan kulağı 20-20 bin Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığının 500-2 bin Hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10 bin Mhz ve 85 dB düzeyidir.