Özet: “Cisim Nedir? Cisim Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Cisim nedir,Cisim ne demektir, Cisim kelimesinin tanımı,Cisim kelimesinin eş anlamlısı,Cisim kelimesinin ingilizce karşılıkları, Cisim ile ilgili atasözleri ve deyimler veCisim hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Cisim Tanımı
Cisim kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Cisim kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Doğada element, bileşik veya bunların karışımları hâlinde bulunan, kütlesi ve ağırlığı olan, duyularla algılanabilen şey
2. Gövde, beden, vücut
“Yataktaki örtülü cisim dertop olmuş şeklini, hareketsizliğini muhafaza ediyor.” – R. H. Karay
Cisim Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Cisim kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Cisim – vücut / beden / gövde
Cisim kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Cisim kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Cisim İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Cisim kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Cisim kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Cisim İle İlgili Birleşik Sözler
Cisim kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- basit cisim
- billur cisim
- gök cismi
Cisim İngilizcesi
Cisim kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Cisim – body, object
Cisim Hakkında Detaylı Bilgi
Uzunluğu, genişliği, derinliği olan ve bu nedenlerle evrende yer kaplayan şeye cisim denir. Başka bir ifadeyle bir yer kaplayan, aynı zamanda kütlesi ve ağırlığı olan ve doğada element, bileşik yada bunların karışımları halinde bulunan şeyler cisim olarak tanımlanabilir. Sözgelimi kimya biliminde çişimin; kütleyle elektriğin bir arada madde halinde görünüşü şeklindeki tanımı böyledir. Cismin oluşmasında proton, nötron ve elektron tanecikleri temel birimler olup bunların her birinin belli bir kütlesiyle elektrik yükleri bulunmaktadır.
Bu üç taneciğin belli oranlarda birleşmeleriyle elementler meydana gelir. Bugün sayıları yüzü bulan elementler proton oranına göre belirlenmektedir. Bir atom, proton ve nötronların bir arada toplandığı çekirdek ile bunun etrafındaki elektronlardan oluşmuş bir yapı özelliği arzeder. Kimyasal alanda ortaya çıkan her tür olay, yani birleşme ve ayrılmalar atomun elektron yapısındaki değişimlere bağlıdır. Doğada atomların çekirdekleri sağlam yapılı olduklarından, geleneksel müdahale yöntemlerinin etkisi ne kadar şiddetli olsa bile, hiçbir değişiklik göstermezler. (Geçmişte simyacıların altın elde etmek için başvurdukları işlemlerin başarısız olmalarının nedeni böylece anlaşılır olmaktadır.)
İzafiyet teorisine göre, kütleyle enerji arasında herhangi bir fark sözkonusu olmadığı İçin, cisim büyük şiddetle yoğunlaştırılmış bir enerjiden ibaret görülmektedir. Bu anlamda De-nıokriios tarafından cismin meydana getirilemez (yaratılamaz) ve yok edilemez şeklinde belirtilen temel özellik olarak ileri sürülen görüşünün doğruluğu tartışmalı hale gelmektedir. Çünkü cisim başka enerji biçimlerinden meydana geldiği gibi, aynı oranda başka enerji şekillerine de dönüşebilmektedir ki, enerjinin ışığa dönüşümü böyledir. Cisim, duyularla algılanır. Basit ve mürekkep olmak üzere ikiye ayrılır. Mürekkep cisim de mailde ve suret olmak üzere iki öğeden oluşur.
Bir başka açıdan cisimleri dış görünüşlerine, sertliklerine, iletkenliklerine, yoğunluk, uçuculuk veya ışığı geçirmelerine vb. göre çeşitli sınıflara ayırmak mümkündür. Ancak cismin katı, sıvı, gaz halinde bulunması uygun şartların oluşmasıyla ilgilidir. İnsan bir kısım nitelikleri algılar ve bu algılamada düzenli bir tekrar görürse yani aynı nitelikleri sürekli olarak birlikte algılarsa, o takdirde belirli bir cismin varlığından sözedilcbilir. Bu bakımdan bir cismin mekanda insandan bağımsız bir şekilde varolduğu kabul edilir. Böylece bir cismin üç boyutlu İması ve bir kütlesinin bulunması şeklinde iki niteliğinin vurgulanması mümkün olur.
Ne var ki, cismin bu şekilde tanım felsefede tartışmalara yol açmıştır. Buna göre algıların dışında, bu algıların nedeni olarak bağımsız cismin varlığını kabul edenler (ki bunlara ralistler denilir) ve bunların karşısında algılarımızdan cisme geçebilmek İçin bir sıçrama yapmak gerektiğini, çünkü algımızı cisme bağlayan herhangi bir şeyin sözkonıısu edilemeyeceğini, dolayısıyla tek güvendiğimiz şeyin algılarımız olduğunu savunan görüş vardır. Sonuç, olarak cisim üc kastedilen doğrudan doğruya algılarımızdan başkası değildir ki, bu görüş sahiplerine de subjektif idealistler, denilir.