Özet: “Cebir Nedir? Cebir Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Cebir nedir, Cebir ne demektir, Cebir kelimesinin tanımı, Cebir kelimesinin eş anlamlısı, Cebir kelimesinin ingilizce karşılıkları, Cebir ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Cebir hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Cebir Tanımı
Cebir kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Cebir kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Zor, zorlayış
2. isim, matematik Artı ve eksi gerçek sayılarla, bunların yerini tutan harfler yardımıyla nicelikler arasında genel bağlantılar kuran matematik kolu
Cebir Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Cebir kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Cebir – zorlayış / zor
Cebir kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Cebir kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Cebir İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Cebir kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- cebir kullanmak
Cebir İle İlgili Birleşik Sözler
Cebir kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
mali cebir, cebretmek, cebrinefis
Cebir İngilizcesi
Cebir kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Cebir – algebra
Cebir Hakkında Detaylı Bilgi
Cebir, yapı, bağıntı ve nicelik üzerine uğraşan bir matematik dalıdır. Bilinmeyen değerlerin, simge ve harflerle betimleyerek kurulan denklemlerle bulunması (ya da bilinmeyenlerin arasındaki bağıntının bulunması) temeline dayanır. Denklem kurma ve çözme, genelleme yapma ve denklemlerle ve oradan hareketle fonksiyonlarla çalışma olarak üç temel karakteristiğiyle açıklanabilir. Bir cebirsel etkinlik bunlardan birini veya tümünü içerebilir. Bir cebirsel ifadede, bir değişkenin aynı veya farklı katsayılara sahip olan terimlerine benzer terimler denir.
Örnek:
- 12a + 3b + 7a + 4b = 19a + 7b
Cebirsel ifadelerle işlem yapılırken, önce benzer terimler gruplandırılır. Sonra katsayılar (aynı işaretliyse) toplanır ve ortak işaret yazılır. Eğer katsayılar farklı işaretli ise çıkarılır, büyük olan sayının işareti yazılır. Eğer bir terimin katsayısı yoksa, o terimin katsayısı 1’dir. Simgeseldenklemlerle hesap yapan matematikkolu olarak da tanımlanabilir. Bilinen sayılarla yapılan bir hesap (2+9-3=8) bir problem oluşturmaz. Fakat bir ya da birden fazla bilinmeyene sahip bir hesap (x+9-y=6+x), denklem problem oluşturmuş olur ve bunun çözümü, “cebir” ile mümkündür. Cebir temellerini El Harezmi‘den alır. Cebir sözcüğü de Harezmi‘nin “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” (Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap) adlı eserinden gelmektedir. Bu eser aynı zamanda doğu ve batının ilk müstakil cebir kitabı olma özelliğini taşımaktadır. El Harezmi’den bu yana cebir çok değişmiştir. Ayrıca Cezeri’nin Kitabü’l-Hiyal adlı kitabında da bu konuyla ilgili bilgiler bulunabilir.