Özet: “Boşaltım Nedir?Boşaltım Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızdaBoşaltım nedir, Boşaltım ne demektir, Boşaltım kelimesinin tanımı, Boşaltım kelimesinin eş anlamlısı, Boşaltım kelimesinin ingilizce karşılıkları,Boşaltım ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Boşaltım hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Boşaltım Tanımı
Boşaltım kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim Boşaltma işi |
2. Sistemlerin çalışabilmesi için sürekli olarak gereken boşaltma işlemleri |
3. biyoloji Sindirimden sonra bağırsaklarda kalan posanın, idrar torbasındaki idrarın ve ter, tükürük, sümük vb. salgıların vücuttan dışarı atılması, ifrağ |
Boşaltım Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Boşaltım kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Boşaltım – ifrağ
Boşaltım kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Boşaltım kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Boşaltım İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Boşaltım kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Boşaltım kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Boşaltım İle İlgili Birleşik Sözler
Boşaltım kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- boşaltım organı
Boşaltım İngilizcesi
Boşaltım kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Boşaltım – excretion, evacuation
Boşaltım Hakkında Detaylı Bilgi
Boşaltım. Canlıların yedikleri besinleri ürik asit veya posa olarak atmasıdır. Aslında proteinler parçalanınca amonyağa dönüşür ama sonradan zararsız olan üre ve ürik asit haline dönüştürülür. Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir. Böbrekler, üreterler ve idrar torbasından oluşan boşaltım sistemi, metabolizma sırasında ortaya çıkan atık maddelerin atılımından sorumludur. Vücut fonksiyonlarının devamı için hücrelerden atık maddelerin atılması gerekir.
Katı ve sıvı atıklar, kan içinde erimiş olarak taşınırlar ve böbreğe ulaştırılarak filtre edilirler (süzülürler). Bu atıklar üreterler yoluyla idrar torbasına geçerek, belli aralıklarla idrar kesesinde idrar olarak depolanıp, periyodik olarak vücuttan atılırlar. Böbreklere böbrek atardamarı yoluyla gelen kan nefronlarda süzülür. Kandaki yararlı maddeler süzülme sırasında emilir ve tekrar kana geçer. Süzülerek temizlene kan böbrek atardamarı ile böbreklerden çıkar.Kalan tuzun ve suyun fazlası ile üre idrarı oluşturur. Böbrekler metabolizma sırasında ortaya çıkar. Atık maddelerin atılımından sorumludur.