Özet: “Bakteri Nedir? Bakteri Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Bakteri nedir, Bakteri ne demektir, Bakteri kelimesinin tanımı, Bakteri kelimesinin eş anlamlısı, Bakteri kelimesinin ingilizce karşılıkları, Bakteri ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Bakteri hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Bakteri Tanımı
Bakteri kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Bakteri kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimli olan, bölünerek çoğalan, klorofilsiz, tek hücreli canlı
Bakteri Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Bakteri kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Bakteri kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Bakteri kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Bakteri kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Bakteri İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Bakteri kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Bakteri kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Bakteri İle İlgili Birleşik Sözler
Bakteri kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
bakterikıran bakteri plağı
Bakteri İngilizcesi
Bakteri kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Bakteri – bacterial
Bakteri Hakkında Detaylı Bilgi
Bakteriler tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu olabilir. Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır. Tipik olarak bir gram toprakta bulunan bakteri hücrelerinin sayısı 40 milyon, bir mililitre tatlı suda ise bir milyondur; toplu olarak dünyada beş nonilyon (5×1030) bakteri bulunmaktadır, bunlar dünyadan biyokütlenin çoğunu oluşturur. Bakteriler gıdaların geri dönüşümü için hayati bir öneme sahiptirler ve gıda döngülerindeki çoğu önemli adım, atmosferden azot fiksasyonu gibi, bakterilere bağlıdır.
Ancak bu bakterilerin çoğu henüz tanımlanmamıştır ve bakteri şubelerinin sadece yaklaşık yarısı laboratuvarda kültürlenebilen türlere sahiptir. Bakterilerin araştırıldığı bilim bakteriyolojidir, bu, mikrobiyolojinin bir dalıdır. İnsan vücudunda bulunan bakteri sayısı, insan hücresi sayısının on katı kadardır, özellikle deride ve sindirim yolu içinde çok sayıda bakteri bulunur. Bunların çok büyük bir çoğunluğu bağışıklık sisteminin koruyucu etkisisiyle zararsız kılınmış durumda olsalar, ayrıca bir kısmı da yararlı (probiyotik) olsalar da, bazıları patojen bakterilerdir ve enfeksiyöz hastalıklara neden olurlar; kolera, frengi, şarbon, cüzzam ve veba bu cins hastalıklara dahildir. En yaygın ölümcül bakteriyel hastalıklar solunum yolu enfeksiyonlarıdır, bunlardan verem tek başına yılda iki milyon kişi öldürür, bunların çoğu Sahra altı Afrika’da bulunur.
Kalkınmış ülkelerde bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde ve çeşitli hayvancılık faaliyetlerinde antibiyotikler kullanılır, bundan dolayı antibiyotik direnci yaygınlaşmaktadır. Endüstride bakteriler, atık su arıtması, peynir ve yoğurt üretimi, biyoteknoloji, antibiyotik ve diğer kimyasalların imalatında önemli rol oynarlar. Bir zamanlar bitkilerin Schizomycetes sınıfına ait sayılan bakteriler artık prokaryot olarak sınıflandırılırlar. ökaryotlardan farklı olarak bakteri hücreleri hücre çekirdeği içermez, membran kaplı organeller de ender olarak görülür. Gelenekesel olarak bakteri terimi tüm prokaryotları içermiş ancak, 1990’lı yıllarda yapılan keşiflerle prokaryotların iki farklı gruptan oluştuğu, bunların ortak bir atadan ayrı ayrı evrimleşmiş oldukları bulununca bilimsel sınıflandırma değişmiştir. Bu üst alemler Bacteria ve Archaea olarak adlandırılmıştır.