Özet: “Antioksidan Nedir? Antioksidan Ne Demektir? Anlamı ve Faydaları” başlıklı yazımızda Antioksidan nedir, Antioksidan ne demektir, Antioksidan kelimesinin tanımı, Antioksidan kelimesinin eş anlamlısı, Antioksidan kelimesinin ingilizce karşılıkları, Antioksidan ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Antioksidan hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Antioksidan Tanımı
Antioksidan kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Antioksidan kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, kimya Genellikle yağların, yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkli sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılan madde
2. Canlı organizmalardaki toksinleri atmaya yarayan madde
Antioksidan Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Antioksidan kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Antioksidan kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Antioksidan kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Antioksidan kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Antioksidan İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Antioksidan kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Antioksidan kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Antioksidan İle İlgili Birleşik Sözler
Antioksidan kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Antioksidan kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Antioksidan İngilizcesi
Antioksidan kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Antioksidan – antioxidant
Antioksidan Hakkında Detaylı Bilgi
Antioksidan veya yükseltgeme önleyici, yağların otoksidasyonunu yavaşlatan madde. Canlılarda, kimyasal süreçler (prosesler), özellikle oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Yüksek derecede reaktif olan serbest radikaller farklı moleküller ile kolayca reaksiyona girebilir ve böylece hücrelere, canlıya zarar verebilir. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttıkları gibi, hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını yükseltir.
Antioksidan Nasıl Çalışır?
Ciğerlerimize çektiğimiz hava vücudumuzun içinde serbest radikaller denilen zararlı maddelerin oluşmasına neden olurlar. Antioksidanlar bu serbest radikaller ile savaşarak vücudumuza zarar vermelerini engeller.
Antioksidan’ın Faydaları
Antioksidanlar serbest radikallerin sebep olabileceği tüm rahatsızlıklara karşı vücudu korur. Özellikle kalp rahatsızlıkları, diyabet, makula dejenerasyonu ve kanser gibi hastalıklar başta olmak üzere bulaşıcı özellik gösteren hastalıklara karşı da koruyucu önlem teşkil eder. Antioksidan bu rahatsızlıkların tedavisinde değil, bu rahatsızlıklara yakalanmamak için koruyucu önlem olarak kullanılmalıdır. Serbest radikaller hastalıklara yol açtığı gibi ileri yaşlarda ortaya çıkması beklenen bazı hastalıkların da daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olur. Bu bağlamda, antioksidanların yaşlanma belirtilerini de geciktirdiği çok rahatça gözlemlenebilir.
Antioksidan Hangi Gıdalarda Daha Çok Bulunur?
Genel olarak sıralamak gerekirse birçok sebze, meyve, ceviz, fındık, bitkisel yağlar, kırmızı ve beyaz et, balık tahıl gibi gıdalar antioksidan açısından oldukça zengindir. Antioksidan türlerine göre genel anlamda gıdaları sıralamak gerekirse;
- A Vitamini ve Karotenoid : Havuç, kabak, brokoli, tatlı patates, domates, kara lahana, kavun, şeftali, kayısı (açık renkli meyveler)
- C Vitamini : Turunçgiller ve narenciyeler, brokoli, yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates
- E Vitamini : Fındık ve çeviz gibi sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar
- Selenyum : Balık ve deniz kabukluları, kırmızı et, tahıl, yumurta, tavuk, sarımsak
Bu gıdaların dışında bazı fotokimyasalları ve Vitamin-benzerleri vardır. Örnek vermek gerekirse;
- Flavonoid ve polyphenol : Soya sosu, kırmızı şarap, mor üzüm, nar, kızılcık, çay
- Likopen : Domates ve domates ürünleri, greyfurt, karpuz
- Lutein : Brokoli, kivi, brüksel lahanası ve ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler
- Lignan : Keten tohumu, yulaf ezmesi, arpa, çavdar