Özet: “Anemi Nedir? Kansızlık Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Anemi nedir, Anemi ne demektir, Anemi kelimesinin tanımı, Anemi kelimesinin eş anlamlısı, Anemi kelimesinin ingilizce karşılıkları, Anemi ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Anemi hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Anemi Tanımı
Anemi kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Anemi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim, tıp (***) Kansızlık
Anemi Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Anemi kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Anemi – Kansızlık
Anemi kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Anemi kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Anemi İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Anemi kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Anemi kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Anemi İle İlgili Birleşik Sözler
Anemi kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Anemi kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Anemi İngilizcesi
Anemi kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Anemi – anemia
Anemi (Kansızlık) Hakkında Detaylı Bilgi
Anemi, yani halk arasında bilinen adıyla “kansızlık”, toplam eritrosit sayısının azalması veya eritrositlerın içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu oluşan bir hastalıktır. Eritrositler için demir, folik asit ve B12 vitamini çok önemlidir. Demir eksikliğinde demir eksikliği anemisi oluşabilir. Bu durumda eritrositler normalden daha küçük olurlar ve görevlerini tam ve başarıyla yerine getiremezler. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğinde ise eritrositler normalden daha büyük olur ve görevlerini yerine getiremezler, bu durum megaloblastik anemi olarak adlandırılır. Demir eksikliğinde görülen eritrositler hipokrom mikrositer görünümdedir. Folik asit ve vitamin B12 DNA yapımına katıldığından eksikliklerinde eritrosit boyutları daha büyük olur. Göreceli olmakla birlikte, genelde her ülke için belirli bir ortalama vardır ve bunun altındaki hemoglobin düzeyi anemi kabul edilmektedir. Hemoglobin alyuvarlarda bulunur ve kana kırmızı renginini verir ayrıca hemoglobin demir içeren bir proteindir.
Hemolitik Anemi (Kansızlık) Nedenleri Nelerdir?
- Ekstrakorpuskular (eritrosit dışı) nedenler: Protez kapaklar (açılıp kapanması sırasında hemolize yol açarlar), deb hemanjiomlar ve DIC de fibrin lifler eritrositleri keser ve fragmante eritrositlor periferik yaymada gözlenir, kemoterapötik ilaçlar ya da zehirlenmelerdede toxic hemoliz oluşabilir.
- Corpuskular (eritrosit ile ilişkili) nedenler:
- a) Membran defektleri
- b) Enzim defektleri
- c) Hb sentez bozuklukları