Özet: “Prostat Nedir? Prostat Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Prostat nedir, Prostat ne demektir, Prostat kelimesinin tanımı, Prostat kelimesinin eş anlamlısı, Prostat kelimesinin ingilizce karşılıkları, Prostat ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Prostat hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Prostat Tanımı
Prostat kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Prostat kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
1. isim, anatomi Erkeklerde idrar torbasının altında bulunan, siyeğin başlangıç bölümünü çevreleyen ve meni yapımında görev alan, iç salgı da salgılayan bez, kestanecik
2. Bu organda oluşan hastalık
Prostat Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Prostat kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Prostat – kestanecik
Prostat kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Prostat kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Prostat İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Prostat kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Prostat kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Prostat İle İlgili Birleşik Sözler
Prostat kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;
- Prostat kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.
Prostat İngilizcesi
Prostat kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Prostat – prostate
Prostat Hakkında Detaylı Bilgi
Prostat (Yunanca, prostates, terimi “protector” koruyucu, muhafız) üriner sistem’in son kısmına yakın bölümde mesane ve üretra (dış idrar kanalı) arasına yerleşmiş kestane şekli ve büyüklüğünde bir organdır. Kadınlarda bulunan Skene bezi, erkeklerde bulunan prostatın eşdeğeridir.
Prostat bir salgı bezidir. Mesanenin altında, rektumun (makat) önünde yer alır. Prostat bezinin büyüyerek idrar yollarını sıkıştırmasına “Selim Prostat Hipertrofisi” denir. Selim sözcüğü “iyi huylu, kanser olmayan” demektir. Hiperplazi ise “herhangi bir dokunun büyümesi”ne karşılık gelen terimdir.
Prostatın tam merkezinden üretra denilen mesaneden idrarı boşaltmaya yarayan kanal yer alır. Cinsel boşalma sırasında prostatı çevreleyen kaslar seminal sıvıyı üretraya doldurur. Seminal sıvı üretra boyunca penis ucuna kadar gelerek buradan dışarıya akar. Prostat büyürse içinden geçen üretrayı sıkıştırarak idrar akışını zorlaştırabilir hatta tamamen durdurabilir. Bu nedenle prostat kanserinin belirtilerinden birisi idrar yapmakta güçlüktür. Prostat bezinin yanından penise giden ve peniste sertleşmeyi kontrol eden bir grup sinir lifleri geçer. Ameliyat sırasında bu sinirler zedelenirse ileriki zamanda peniste sertleşme güçlüğü (impotans) gelişebilir.
Fonksiyonu
Vücudun normal işleyişinde iki göreve sahiptir:ana fonksiyonu boşaltım sisteminde boşaltım esnasında sidik torbasından sidiği taşımak ve boşalma esnasında spermin iletimini sağlamaktır. Ayrıca meni sıvısının içeriğinde bulunan, spermleri besleyen ve onları kadın üreme sistemi içerisine ilerlerken koruyan özel bir proteini salgılar.