Kategoriler
Sağlık

Otizm Nedir? Otizm Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Otizm Nedir? Otizm Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Otizm nedir, Otizm ne demektir, Otizm kelimesinin tanımı, Otizm kelimesinin eş anlamlısı, Otizm kelimesinin ingilizce karşılıkları, Otizm ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Otizm hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Otizm Tanımı

Otizm kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Otizm kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim, ruh bilimi İçe yöneliklik

Otizm Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Otizm kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Otizm kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Otizm kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Otizm kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Otizm İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Otizm kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Otizm kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Otizm İle İlgili Birleşik Sözler

Otizm kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Otizm kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Otizm İngilizcesi

Otizm kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  •  Otizm – autism

Otizm Hakkında Bilgi

Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan(OSB) ayırır. Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB’nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı çok açık değildir.

Otizmin Özellikleri

Otizm tek bir belirtiden çok,bir dizi belirti ile fark edilir. Ana özellikleri sosyal etkileşim bozuklukları, iletişim bozuklukları, sınırlı ilgi ve yineleyici davranıştır. Atipik yemek yeme gibi diğer özelliklere sıklıkla rastlanır ama tanı koymak için gerekli değildir. Otizmin belirtileri genel popülasyon içinde tek tek görülür ama patolojik şiddette belirtiler ile kişilik özelliklerini birbirinden kesin hatlarla ayıracak kadar yüksek oranda bağdaştırılamaz.

  • Stereotipi el çırpma, kafa ve vücut sallama gibi amaçsız hareketlerdir.
  • Kompulsif davranış isteyerek yapılır ve nesneleri belirli bir düzende dizmek gibi rutin kuralları izler.
  • Tekdüzelik değişikliğe karşı direnç göstermektir; örneğin mobilyaların yer değiştirilmesine karşı çıkma ya da yaptığını yarıda kesmeye karşı çıkma gibi.
  • Rutin davranış günlük etkinlikleri her zaman aynı şekilde yapmaktır; örneğin aynı yemeklerin yenmesi ya da aynı giysilerin giyilmesi gibi. Bu davranış, tekdüzelik ile çok yakından ilgilidir ve bağımsız bir değerlendirme çalışması sonucu bu iki faktörün birleştirilmesi önerilmiştir.
  • Sınırlı davranış ilgi ve etkinliklerde sınırlı olmaktır; örneğin tek bir televizyon programı ile ilgilenmek gibi.
  • Kendini yaralama kişiyi yaralayan ya da kendini ısırma gibi yaralayabilecek hareketleri içerir. Dominick et al., araştırmalarında OSB’si olan çocukların yaklaşık %30’unda kendini yaralama davranışlarından etkilendiğini belirtmiştir.

Otizme özel yineleyici bir davranış yoktur ama yalnızca otizmde bu davranışlara çok sık rastlanır ve şiddetleri daha fazladır.

Sponsorlu Bağlantılar

Otizm Tedavisi

Tedavinin ana amaçları, ilgili bozuklukları ve ailenin çektiği sıkıntıyı azaltmak ve yaşam kalitesi ile işlevsel bağımsızlığı artırmaktır. En iyi tedavi yöntemi diye bir şey yoktur ve genellikle tedavi çocuğun gereksinimlerine göre ayarlanır. Küçük yaşlarda yoğun ve sürekli eğitim programları ve davranış terapileri çocukların kendine bakabilme, sosyal ve iş yetileri kazanabilmesine yardımcı olur ve sıklıkla işlevselliği artırır, belirtilerin şiddetini ve uyumsuz davranışları azaltır. İki ile üç yaş arasında müdahale etmenin çok önemli olduğu iddiaları kanıtlanamamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi