Özet: “Kefir Nedir? Kefir Ne Demektir?” başlıklı yazımızda Kefir nedir, Kefir ne demektir, Kefir kelimesinin tanımı, Kefir kelimesinin eş anlamlısı, Kefir kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kefir ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kefir hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.
Kefir Tanımı
Kefir kelimesi Kafkas kökenli bir kelimedir ve Kefir kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;
isim Özel bir maya mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek
Kefir Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı
Kefir kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kefir kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Kefir kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;
- Kefir kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.
Kefir İngilizcesi
Kefir kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir
- Kefir – kefir
Kefir İle İlgili Atasözleri ve Deyimler
Kefir kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;
- Kefir kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.
Kefir Hakkında Detaylı Bilgi
Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür.
Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşmuştur. Kefir tanesinde; Torula mayaları, Saccharomyces sp., Lactococcus spp., Lactobacillus spp.,Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur. Bunların faaliyeti sonucu süt asidi, etil alkol ve karbondioksit meydana gelir. Kefir tanesi içerisinde bulunan mikroorganizmalardan bazılarısüt şekerini parçalayarak süt asidi oluştururlar ve süt pıhtılaşır. Mikroorganizmalardan bazıları ise karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler.
Fermantasyon sonucu kefir adı verilen hafif ekşimsi, köpüklü, alkollü ve yoğurt kıvamında bir süt içkisi ortaya çıkar. Kefir yapımında inek,koyun, keçi, manda sütleri yağlı veya yağsız olsun kullanılabilir. Eski Orta Asya’da çok kullanılan kefire, günümüzde bilhassa Kafkasya’da rastlanmaktadır.
Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, ekzema Dış deri yırtılmaları ve çatlaklar tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.
Kefirin Bileşimi
Su – % 88-89
Süt asidi – % 0,8-0,9
Etil alkol – % 0,6-1,1
Süt şekeri / laktoz – % 1,7-2,7
Kazein – % 2,5-2,9
Mineraller – % 0,6-0,8
Albümin – % 0,1-0,3
Yağ – % 2,8-3,3