Hıçkırık Nedir?
Hıçkırık, karın zarı denilen diyaframın kasılmasıdır. Karın zarı kasıldığı zaman bir taraftan akciğerler üzerine tanzik eder diğer taraftan da aşağı doğru baskı kurarak mide ve bağırsaklara baskı kurarak üzerine tanzik eder. İşte yukarı veya aşağı olan bu tanzikler hıçkırık olarak dışarı çıkmakta.
Hıçkırığın Nedenleri Nelerdir?
Hıçkırık iki sebeple olur. Birincisi merkezi sebepler ikincisi ise merkezi olmayan sebepler. Merkezden sebepler beyinden kaynaklanan sebeplerdir. Merkezi olmayan ise beyin dışında gerçekleşen sebeplerdir. Beyin merkezli hıçkırıklar daha önemlidir. Çünkü organik hastalıkların sebepleri olabilir. Dolayısıyla tedavisini de bir an önce yapmak gerekir. Hıçkırığı mutlaka tetikleyen bir etken olmalıdır. Örneğin deprem gibi. Dolayısıyla hıçkırığı tetikleyen nedeni bulmak gerekir. Bunun içinde uzmanlar tarafından incelenmelidir.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırık olduğu zaman hemen yapılacak birkaç şey vardır. Bunlardan birisi nefesini tutma. Bu uygulamayı küçük çocuklarda uygulanamayabilir ama büyüklerde bu uygulama yapılabilir. Hıçkırıkta nefes tutularak karın zarının yani diyaframın hareketini engelliyorsunuz. Çünkü akciğer açılıp kapandıkça diyafram hareket eder. Eğer nefesinizi tutarak bu hareketi engellerseniz hıçkırığın etkisiyle olan hareket bitene kadar hareket devam eder ve sonrasında hıçkırık biter.
Korkutmak Hıçkırığı Geçirir mi?
Toplum içinde bir insanı korkutmanın hıçkırığı geçirdiği öne sürülmektedir ama bu doğru bir davranış değildir. Çünkü insanı korkutmak demek o insanın ruhuna zarar vermek demektir. Ayrıca o insanın psikolojik dengesini bozarsınız.