Aktif Bağışıklık ve Pasif Bağışıklık Ne Demektir?
Aktif bağışıklık, Canlının hastalık geçirdikten sonra kazandığı doğal bağışıklığa aktif bağışıklık denir. Yani mesela insan hasta olduktan sonra vücut hastalığa sebep olan mikroplara karşı kendiliğinden bağışıklık kazanarak bu mikropları yener ve bazı aktif bağışıklıklar ömür boyu sürer. Pasif bağışıklık, bizim bildiğimiz aşı yoluyla yapılan bağışıklıktır. Yani etkisi azaltılmış mikropların canlının vücuduna aşı yoluyla verilerek oluşur.
Aktif Bağışıklık ve Pasif Bağışıklık Arasındaki Fark
Yukarıda belirttiğimiz tanımlardan anlaşıldığı gibi aktif bağışıklıkta hastalık şeklinde ortaya çıkan mikroplara karşı vücudun kendi kendine mikrobu yenmesi için oluşturduğu bağışıklıktır. Ama pasif bağışıklıkta ise mikrop bizzat aşı ile vücuda enjekte ediliyor ve böylece vücut bu mikroba karşı bağışıklık kazanıyor.
Aşı
Aşılanma: Aşılama, bağışıklık kazanmanın yapay şeklidir. Aşılar ölü veya zayıflatılmış mikroorganizma içeren (bakteri veya virüs) ve enfeksiyon hastalıklarının tedavi ve korumasında kullanılan biyolojik ürünlerdir. Mikroorganizma zaten işlemden geçirildiği ya da ölü olduğu için hastalık kapma tehlikesi yoktur. Aşıların etki mekanizması doğal hastalığa benzerdir; her ikisi de bağışıklık sistemini uyarır ve vücuda girmiş olan mikrobu tanır ve hafıza oluşturur. Daha sonra aynı mikrop vücuda yeniden girdiğinde bağışıklık sistemi onu tanır ve hastalık yapmasına fırsat vermeden onunla savaşır ve gerekli antikorları üreterek onu yok eder. Böylece, kişi aynı tip bir aktif canlı organizmayla karşılaştığında bağışıklık sistemi zaten nasıl tepki vereceğinin bilincinde olarak ve yabancı organizma hastalığa yol açma şansı bulamadan antikor hazırlamak için hiç vakit kaybetmeyecektir.
“Aktif Bağışıklık Nedir? Pasif Bağışıklık Nedir? Aşı Nedir? Aktif Bağışıklık ve Pasif Bağışıklık Arasındaki Fark” için bir yanıt
sagolun