Kategoriler
Mobil

Android Nedir? Android’in Tarihi, Android’in Sürümleri, Android’in Özellikleri

Özet: “Android Nedir? Android Ne Demektir?” başlıklı yazımızda Android nedir, Android ne demektir, Android kelimesinin tanımı, Android işletim sisteminin tarihi ve gelişmesi, Android işletim sisteminin şimdiye kadar çıkardığı sürümleri, Android için yapılan eleştiriler gibi Android hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Android Tanımı

Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir.

Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 250,000’den fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanısıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google’ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

Android1

Open Handset Allience, 5 Kasım 2007’de Android’i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır. 2008’de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale gelmiştir.

Android, linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir, bu sistemde ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu java-uyumlu kütüphaneler ihtiva eden uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonerliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar

Android İşletim Sisteminin Tarihi

Google’ın Android Inc’yi Alışı

Temmuz 2005’te Google, Android Inc.’i almış ve ufak bir başlangıç şirketini Palo Alto’da kurmuştur. Android’in kurucuları, Google’a çalışmak için giden Andy Rubin (Danger’in kurucusu), Rich Miner (WildFire’ın kurucusu), Nick Sears ve Chris White’dır. (WebTV’de çalışan ilk mühendislerden biri). Bu arada, Android Inc.’in işlevleri daha önce yaptıkları mobil işletim sistemleri kadar iyi bilinmemektedir ve bu da Google’ın Mobil Cihazlarpazarına gireceği söylentisini başlatmıştır. Buna karşın, bu süreç içinde pazara ne çeşit ürünle çıkacakları tam olarak belli olmamıştır.

Google’da, ekip (Rubin tarafından izin verilen) Linux tabanlı, taşınabilir cihazlar için geliştirdikleri, esnek, güncelleştirilebilir İşletim Sisteminiyazmışlardır. Raporlara göre Google çoktan donanım serilerini, yazılım partnerlerini ve taşınabilir cihazlarda çeşitli derecelerde birlikte çalışacağı sinyalini vermiştir.

Android’in Gelişimi

Google, Android’i satın aldıktan sonra telefon üreticilerini yanına alarak Open Handset Alliance (OHA) birliğini kurdu. Android’in gelişimi OHA eliyle yönetilmeye başlandı.

Nisan 2009’da Android 1.5 [Cupcake) yayınlandı. Bluetooth desteği, kamera kaydı, video gösterimi, yazı tahmin edebilen klavye ve animasyonlu ekran özellikleri Android’e kazandırıldı.

Eylül 2009’da Android 1.6 (Donut) yayınlandı.Ekran çözünürlüğü yükseltildi. Doğru çeviri yapma ve okutma özelliği Android’e kazandırıldı.

Sponsorlu Bağlantılar

Ekim 2009’da Android 2.0 ve 2.1 (Eclair) yayınlandı. HTML 5 ve Bluetooth 2.1 desteği kazandırıldı. Sanal klavye ve yüksek ekran çözünürlüğü desteği ile özelleştirilebilen arayüz özelliği eklendi.

Mayıs 2010’da Android 2.2 (Froyo) yayınlandı. 720p ekran çözünürlüğü desteği eklendi.

Şubat 2011’de Android 2.3 (Gingerbread) yayınlandı. Çoklu kamera ve çoklu dokunmatik desteği eklendi.

Yine Şubat 2011’de Android 3.0 (Honeycomb) yayınlandı. Android işletim sistemi, tabletlerle uyumlu hale getirildi.

Ekim 2011’de Android 4.0 (IceCream Sandwich) yayınlandı.Yüz tanıma fonksiyonları ve NFC ile dosya paylaşımı özellikleri eklendi.

Mart 2012’de Android Market’in adı Google Play olarak değiştirildi.

Temmuz 2012’de 4.1 (Jelly Bean) yayınlandı. Aynı anda iki uygulama açma özelliği Android’e kazandırıldı.

Sponsorlu Bağlantılar

Ekim 2012’de 4.2 (Jelly Bean Plus) yayınlandı.

11 Şubat 2013’te 4.2.2 (Jelly Bean Plus) yayınlandı.

Android İşletim Sisteminin Bölümleri

Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur.

  1. Çekirdek: Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içerir.
  2. Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içerir.
  3. Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içerir.
  4. Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
  5. Uygulama Katmanı: Doğrudan Java programlama diliyle geliştirilmiş uygulamaları içerir.

Android İşletim Sistemini Geliştirme

12 Kasım 2007’de OHA, Android’in yazılım geliştirme teçhizatının önizlemesini yayınlamıştır ve bu önizleme, geliştirici ve hata giderici, kütüphane setleri, aygıt emülasyonu, dökümantasyon, örnek tasarılar, eğitim, SSS ve fazlasını içermektedir. Geliştiriciler, eğer Windows XP, Vista veya Mac OS çalıştıran x86 tabanlı ya da Linux kullanıyorlarsa Android-SDK’yı indirip kurmaları gerekmektedir. Gereklilikler şunları da kapsamaktadır:

  • Java Development Kit
  • Apache Ant
  • Python 2.2 veya yüksek versiyonu
  • Eclipse (yazılım) 3.2 veya yüksek versiyonu

Android İşletim Sisteminin Sürümleri

1-Android Beta:

5 Kasım 2007’de duyurulan sistemin geliştirme kiti, yani SDK’sı 12 Kasım 2007’de duyurulmuştur. Oluşturulan bu sürüm Android’in yapımı için atılan ilk somut adımdı. Bir nevi deneme sürümüydü. Android Beta sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

2-Android 1.0:

23 Eylül 2008’de duyurulmuştur. Android Market ilk bu sürümde kullanılmıştır. Ticari amaçla oluşturulan ilk sürümdür. Bu sürümü, başka bir deyişle Android’i ilk kullanan cihaz HTC Dream’dir. Android 1.0 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

3-Android 1.1-Petit Four (Küçük Bisküvi):

9 Şubat 2009’da duyurulmuştur. Kod adı, yani Petit Four ibaresi resmi olarak kullanılmamıştır. Aynı zamanda kod isin olarak Astro terimide kayıtlara geçmiştir. Temel olarak ufak düzeltmelerin yapıldığı ve hataların giderildiği başka bir sürümdür. Test için HTC’nin Dream kod adlı cihazı kullanılmıştır. İşletim sisteminde 2 dil kullanılmıştır, bu diller İngilizce ve Almanca’dır. Android 1.1 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

4-Android 1.5-Cupcake (Çörek):

30 Nisan 2009’da duyurulmuştur. Resmi olarak kod adı kullanılan ilk sürümdür. Bu sürümle birlikte kullanılan klavye değişime ve kişiselleştirmeye açık hale gelmiştir. Ayrıca Android’in can alıcı özelliklerinden biri olan Widget(Kısayol) desteğide bu sürümle birlikte gelmiştir. Sistem 2.6.27 sürümlü Linux kerneli üzerine kurulmuştur. Ayrıca kopyala-yapıştır gibi komutlarda bu güncellemeyle kullanıma sunulmuş ve işletim sistemi daha işlevsel bir hal almıştır. Android 1.5 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

5-Android 1.6-Donut (Lokma):

15 Eylül 2009’da duyurulmuştur. Android 1.6 SDK ile birlikte gelmiştir. Bu sistem ise 2.6.29 sürümlü Linux çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bu sürümle birlikte metin, ses ve arama özelliklerine çeşitli ve önemli güncellemeler gelmiştir. Android 1.6 sürümü de sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

6-Android 2.0/2.1-Eclair (Kremalı Pasta):

26 Ekim 2009’da duyurulmuştur ve Android 2.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Bu sürüm 2.6.29 sürümlü Linux çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bu sürüm kullanıma yönelik bir çok yeniliği de beraberinde getiriyordu. Hıza yönelik optimizasyonlar, senkronizasyon desteği, kamera işlevlerinde artış, düzeltmeler içeren arayüz, HTML5 desteği, canlı duvar kağıtları, Exchange senkronizasyon desteği, Bluetooth 2.1 desteği ve bazı iyileştirmeler bu sürümle birlikte gelmiştir. Bu sürüm sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

7-Android 2.2-Froyo (Dondurulmuş Yoğurt):

20 Mayıs 2010’da duyuruldu. Android 2.2 SDK ile birlikte piyasaya sürüldü. Sürümde kod isim olarak kullanılan Froyo kelimesi ‘Frozen Yogurt’ kelimesinin kısaltılmış halidir. Bu sürüm 2.6.32 numaralı Linux çekirdeğini temel alıyordu. Performans yönünden pek çok iyileştirme söz konusudur. Tarayıcıya V8 Java Script entegre edilmiştir. Ayrıca Adobe Flash desteği, USB Tether (OTG) desteği, Wifi Hotspot desteği bu sürümle gelmiştir. İlk olarak Google’ın HTC üretimi Nexus One cihazında kullanılmıştır. Android 2.2 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

8-Android 2.3-Gingerbread (Zencefilli Çörek):

6 Aralık 2010’da duyurulmuştur. Android 2.3 SDK ile birlikte gelmiştir. Linux 2.6.32 çekirdeğini kullanır. İlk olarak yine Google’ın HTC üretimi cihazı Nexus S üzerinde kullanılmıştır. Bu sürüm ile 1280×768 ve üstü çözünürlüğü olan ekranlar desteklenmeye başladı, çoklu kamera desteğide bu sürümde eklendi. Ayrıca Google Talk uygulaması için ses ve video desteği eklenmişti. Sistem NFC desteğinide arkasına alıyor, kopyala-yapıştır işlevide daha kolay bir hale getiriliyor, ayrıca sisteme Multitouch desteği kazandırılıyordu. Gingerbread sürümü sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

9-Android 3.0-Honeycomb (Balpeteği):

22 Şubat 2011’de duyurulmuştur, Android 3.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Bundan sonra çıkan diğer tablet sürümleri de Honeycomb adını almıştır. Bu sürüm sadece tablet bilgisayarlar için yazılmıştır ve tabletlere yönelik ilk ve tek Android sürümüdür. 2.6.36 numaralı Linux çekirdeğini kullanır. İlk olarak Motorola Xoom isimli tablet bilgisayar bu sürümü kullanmıştır. Bu sürümle birlikte Android işletim sistemi tabletlere özel olarak optimize edilmiş ve bambaşka holografik bir arayüz kullanılmıştır. Aynı zamanda tablet bilgisayarlara bilgisayarlarımızda bulunan Başlat menüsüne benzer bir sistem barı eklenmiştir. Bu sürüm sadece tabletlerde kullanılmak üzere yazılmış ve buna uygun olarak optimize edilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

10-Android 4.0

Ice cream sandwich, 19 Ekim 2011

11-Android 4.1

Jelly Bean, 9 Temmuz 2012

12-Android 4.2

Jelly Bean Plus, 29 Ekim 2012

13-Android 5.0

Key Lime Pie,Henüz yayınlanmadı

Android İşletim Sisteminin Özellikleri

Android’in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Android Market ile uygulamalar yüklenebilmektedir.

Handset Çizimler

Sistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.
Depolama
Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.
Bağlanabilirlik
Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G, NFC ve Wi-Fi bağlantısını destekler.
Mesajlaşma
Hem SMS hem de MMS desteği vardır.
Web Tarayıcısı
Android’in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.
Medya Destekleri
Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.
Ek Donanımları
Android, anti-titremeli video/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.

Android İşletim Sistemi Hakkındaki Eleştiriler

Android, Google tarafından tam olarak bedava olduğu duyurulmadığı için eleştirilmektedir. SDK’nın bazı bölümleri hala patentli olup açık kaynak kodlu değildir. Bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi