Toprak Alkali Metallerin Kullanım Alanları – Günlük Hayatımızdaki Yeri
Toprak Alkali Metallerin Kullanım Alanları – Günlük Hayatımızdaki Yeri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Alkali toprak metalleri suda çözünmeyen parlak, yumuşak veya yarı yumuşak metallerdir. Genel olarak sodyum gibi grup IA’daki metallerden daha sert ve daha az reaktiftirler ve alüminyum gibi grup IIIA’daki metallerden daha yumuşak ve daha reaktiftirler. Oksitler (oksijen molekülleri artı başka bir element) ile birleştiklerinde, dünyadaki en yaygın minerallerden bazılarını, endüstri, ilaç ve tüketim mallarında çeşitli kullanımlarla oluştururlar. Bazı bileşikler, ısıtıldıklarında büyük miktarda ışık verir, bu da havai fişeklerde önemli bileşenler olmasını sağlar. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
II A Grubu Kimyası
Toprak Alkali Metallerin Kullanım Alanları – Günlük Hayatımızdaki Yeri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Bileşiklerde, toprak alkali metalleri iki elektron kaybeder ve 2+ şarjlı iyonlar oluşturur. Elektronları 2 yüklü bir iyon oluşturmak için kabul eden oksijenle kolayca reaksiyona girerler. Pozitif ve negatif iyonlar birbirlerine çekilir ve net yükü 0 olan bir bağ ile sonuçlanır. Sonuçta oluşan bileşiklere oksit denir. Bu oksitlerden ve sudan yapılan çözeltiler, pH değeri 7’den yüksek olan bazlardır. Bu çözeltilerin alkali doğası, bu metal grubuna adını verir. Alkali toprak metalleri oldukça reaktiftir ve bu metallerin aktivitesi grupta aşağı doğru hareket etmeyi arttırır. Kalsiyum, stronsiyum ve baryum su ile oda sıcaklığında reaksiyona girebilir.
Kimya alanına ait Toprak Alkali Metallerin Kullanım Alanları – Günlük Hayatımızdaki Yeri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Temel formunda berilyum yumuşak bir metaldir, gümüşi beyaz renktedir. Berilyum, alüminyum ve silikon içeren cevher bileşikleri zümrüt, akuamarin ve alexandrit gibi yeşil ve mavimsi renkli değerli taşlar oluşturabilir. Berilyum radyolojide yararlıdır çünkü X-ışınları berilyumdan geçebilir ve şeffaf görünmesini sağlar. Genellikle röntgen tüpleri ve pencereleri yapmak için kullanılır. Berilyum, alet yapmak ve yayları yapmak için kullanılan alaşımların sertliğini arttırır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…