Kategoriler
Kimya

Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar

Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar

Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar

Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar

Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Pastörizasyon, hastalık yapan canlıları (bazı bakterileri) yok etmek, besinlerin bozulmasına yol açan bakterilerin ve mantarların sayısını azaltmak için besinlere uygulanan ısıtma işlemidir. Bu sayede besinler daha uzun süre saklanabilir, işlemin adı Fransız bilgini Louis Pasteur‘ün adından alınmıştır. Bilgin, şarap ve biranın ekşimesi üzerinde çalışırken, bunları kısa bir süre 55°C ye kadar ısıtmış ve ekşimenin geciktiğini görmüştür. Pastörizasyon bu buluştan sonra geliştirilmiştir. Pastörizasyon bütün mikropları öldürmek amacıyla yapılan sterilizasyon yanında çok daha hafif bir işlemdir. Pastörizasyon besin değerinin pek az kısmını yok eder ve lezzete hemen hiç etkilemez. Sterilizasyonda pastörizasyondan çok daha yüksek sıcaklık uygulanır. Teneke kutulara konmuş et, sebze ve süt 115°C-121°C arasındaki sıcaklıkta sterilize edilir. Buna karşılık sütün pastörizasyonu 72°C sıcaklıkta yapılır. Sütün 20 dakika kaynatmakla C vitamininin %8C’i kaybolur. 120°C de B, vitamini yok olur. Süt pastörize edildiği zaman, sadece B, vitamininin %10’unu, C vitamininin %20’sini kaybeder. Pastörizasyonun en tanınmış kullanma yeri sütün hazırlanmasıdır. Bu, sütün kaynama sıcaklığından daha düşük olan 72°C de belli bir süre ısıtıldıktan sonra birdenbire ve çabucak soğutulmasını kapsar. Isıtma işlemi sütte bulunabilecek hastalık doğuran bütün bakterileri öldürür ve aynı zamanda sütün ekşimesine yol açan bakterilerin sayısını azaltır. Böylece sütün özelliklerinin korunması büyük ölçüde sağlanır.

Kimya alanına ait Sütün Pastörizasyonu Nasıl Yapılır Pastörizasyon Ne İşe Yarar konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Süt ilk defa XIX. yüzyılın sonuna doğru pastörize edilmiştir. O zaman bu işlem sadece sütün çabuk ekşimesini önlemek için yapılırdı. Daha sonra işlemin, geliştirildiği takdirde, zararlı bakterileri de öldürebileceği anlaşıldı. Bazı mikropları öldürmek için, sütün sıcaklığını yarım saat 63°C de tutmak gerektiği anlaşıldı. Bu mikroplar arasında özellikle XVIII., XIX. yüzyıllarda ve XX. yüzyıl başında birçok ölümlere sebep olan akciğer hastalığını (veremi) doğuran tüberküloz basilleri de vardır. Bu metotta uygulanan işleme tutma işlemi adı verilir. Fakat tutma işlemi ekonomik değildir. Çünkü geniş tesisler ve uzun zaman ister. Bunun yerini daha yüksek sıcaklık ve daha kısa zaman kullanan metot almıştır. Bu metotta süt 15 saniye 72°C de tutulur. Bu sıcaklık tüberküloz basili de dahil, hastalık yapan bakterileri ve sütün ekşimesine sebep olan bakterileri öldürmeye yeter. Isıtmadan sonra sütün hızla 10°C ye kadar soğuması sağlanır. Eğer sütün yavaş soğumasına müsaade edilirse, şartlar tekrar sütü bozan bakterilerin üremesini kolaylaştırır ve süt çok çabuk bozulur. İçeri giren soğuk süt önce dışarı çıkan sıcak süt tarafından ısıtılır. Daha sonra «tutma borusu» ndan rejenatöre geçer. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi