Kategoriler
Kimya

Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir

Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir

Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Sıvılaşma Nasıl Olur?

Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir

Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Sıvılaşma; Bir maddenin gaz halden sıvı hale geçmesidir. Her arı madde, belirli bir sıcaklıkta ve sabit bir basınç altında (sıvılaşmasının olası olduğu ortamlarda) sıvılaşır. Arı maddelerin her biri için, sıvılaşma basıncı ve sıcaklığı arasında özel bir bağıntı belirlenmiştir. Bu olay bir deneyle açıkça görülür. Bu deneyde, A buharı bulunan, tG sabit sıcaklığındaki bir silindirden yararlanılır; bu süindiri kapayan piston hareket ettirilerek A buharının hacmi azaltıldığında, basınç artar. Bu basınç, A buharının en yüksek (maksimal) basıncı (ya da gerilimi) veya t0 sıcaklığındaki doyum basıncı adı verilen belirli bir Ps değerine eriştiğinde ilk sıvı damlası ortaya çıkar: Böylece sıvılaşma başlamış olur.

Kimya alanına ait Sıvılaşma Nasıl Olur Sıvılaştırma Yöntemleri Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Akışkanın hacmi azaltıldığında, artan bir sıvı miktarı oluşur, ancak, bu sıvı-buhar karışımı t0 sıcaklığında kaldığı sürece, basınç Ps’ye eşit kalır. Silindirde bulunan buhara doymuş buhar denir; oluşan sıvı ise doyuran ‘dır. Buharın sıvılaşması sırasında, yoğunlaşan akışkandan sürekli olarak ısı almak gerekir, çünkü, sıvılaşma ısı-verici bir değişimdir. Akışkanın hacmini yeterli oranda azaltarak, silindir tümüyle sıvıyla doldurulur. Sıvılaşma tam olarak gerçekleşmiştir. Bu deneye, t0 sıcaklığından daha yüksek bir t sıcaklığında yeniden başlanırsa, olayın aynı biçimde geliştiği saptanmakla birlikte, sıvılaşma ps (t0) basıncından daha yüksek bir ps (t1) basıncında gerçekleşir. Bununla birlikte, böyle bir değişim, herhangi bir sıcaklıkta gerçekleşemez. Andrews’in çalışmalarından beri (1869), her maddenin, bir t0 kritik sıcaklığına sahip olduğu bilinmektedir (bu sıcaklığın üstüne çıkıldığında, basınç ne olursa olsun, gaz sıvılaşamaz). Bu tc kritik sıcaklığına bir p0 kritik basıncı denk düşer. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi