Sıvıların Kütlesi Nasıl Ölçülür Sıvı Yoğunluktan Kütle Nasıl Hesaplanır
Sıvıların Kütlesi Nasıl Ölçülür Sıvı Yoğunluktan Kütle Nasıl Hesaplanır başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bir şeyin kütlesini bulmanın en kolay yolu, onu tartmaktır. Aslında nesne üzerindeki yerçekimi kuvvetini ölçüyorsunuz ve teknik olarak, kütleyi elde etmek için ağırlığı yerçekimi nedeniyle ivmeye bölmelisiniz. Bununla birlikte, çoğu uygulama için ağırlık ve kütle esasen eşdeğerdir. Şimdi bir tartınızın olmadığını varsayalım. Yine de belirli bir sıvının kütlesini bulabilir misiniz? Evet, sıvının ne olduğunu biliyorsanız, hacmini ölçerek ve yoğunluğuna bakarak kütlesini bulabilirsiniz. Sıvının ne olduğunu bilmiyorsanız, yoğunluğunu bir hidrometre ile ölçerek yoğunluğunu bulabilirsiniz. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Sıvının Tartımı
Sıvıların Kütlesi Nasıl Ölçülür Sıvı Yoğunluktan Kütle Nasıl Hesaplanır başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Yoğunluk = kütle / hacim olduğundan, yoğunluğunu biliyorsanız belirli bir sıvının kütlesini bulabilirsiniz. Bilinen sıvıların yoğunlukları tablolar halinde verilir, bulabilirsiniz. Gizemli bir sıvınız varsa, yoğunluğunu bir hidrometre ile ölçebilirsiniz.
Kimya alanına ait Sıvıların Kütlesi Nasıl Ölçülür Sıvı Yoğunluktan Kütle Nasıl Hesaplanır konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Katı bir nesneyi doğrudan teraziye yerleştirebilirsiniz, ancak bir sıvının her zaman bir kaba konması gerekir ve kabın ağırlığı vardır. Bir beherde belirli bir sıvı hacminiz varsa ve kütlesini / ağırlığını istiyorsanız, önce boş beher ağırlığını bulmalısınız. Sıvıyı tartabilir, beherden dökebilir ve ardından beheri tartabilir ve beherin ağırlığını toplam ağırlıktan çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte, bu yöntem yanlıştır, (beherin yanlarına az sıvı yapışabilir) çünkü kapta bir miktar sıvı kalacaktır. Daha doğru bir yöntem, önce beherin ağırlığı kaydetmek ve daha sonra sıvıya dökmek ve yeni ağırlığı kaydetmek ve aradaki farkı bulmak gerekir. Çoğu skalanın dara ayarı vardır ve bastığınızda skala sıfırlanır. Bu özellik bir sıvının tartılmasını kolaylaştırır. Terazinizde dara düğmeniz varsa, boş kabı teraziye koyun basın. Ölçek sıfır görüntülediğinde, sıvıyı dökün. Yeni okuma sıvının ağırlığıdır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…