Kategoriler
Kimya

Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında)

Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında) konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında) konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında) konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında)

Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında) başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bütün maddeler gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklerden oluşmuştur. Maddeyi oluşturan bu tanecikler arasında boşluk vardır. Tanecikler arasındaki boşluklar maddenin fiziksel hâline göre değişir. Gaz hâlindeki maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk oldukça fazladır. Sıvı hâldeki maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk, gaz hâlindeki maddelerin tanecikleri arasındaki boşluğa göre daha azdır. Katı hâldeki maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk ise yok denecek kadar azdır. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Pascal Prensibi

Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında)

Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında) başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Maddelerin sıkıştırılabilme özelliği tanecikleri arasındaki boşluğa, başka bir ifadeyle fiziksel hâline bağlıdır. Bunu basit deneylerle gözlemleyebiliriz. Hava ile dolu olan bir şırınganın ucunu kapatıp pistonu ittiğimizde, şırınganın içindeki havayı kolaylıkla sıkıştırabiliriz. Şırıngadaki havayı sıkıştırıp pistonu serbest bıraktığımızda hava genleşir ve piston hareket ederek eski konumuna gelir. Aynı durumu şırıngaya su koyduğumuzda gözleyenleyiz. Çünkü uygulanan basıncın etkisiyle sıvıların hacimlerinde gözle görülebilir düzeyde bir değişme olmaz. Bu yüzden sıvılar sıkıştırılamaz kabul edilir. pascal prensibi

Kimya alanına ait Sıvıların Basıncı İletmesi Nasıldır (Bileşik Kaplar – Su Cenderesi Hakkında) konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Sıvıların akışkan olması ve üzerine kuvvet uygulandığında hacim değişimlerinin yok denecek kadar az olması sıvılara önemli bir özellik kazandırır. Sıvıların bu özelliğini ilk defa Fransız bilim adamı Blaise Pascal (Bleyz Paskal) bir yasayla belirlemiştir. Kapalı bir kaptaki sıvıya uygulanan basınç, bu sıvının ve kabın iç yüzeyinin her noktasına aynen iletilir. Buna Pascal Prensibi denir. Üzerinde delikler bulunan su dolu balonun herhangi bir noktasına kuvvet uygulandığında balondaki su, balon üzerindeki bütün deliklerden aynı hızla fışkırır. Bu olay Pascal Prensibi’ne örnek verilebilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi