Saf Madde, Karışım ve Çözelti Ne Demektir?
Bir maddenin içinde yani yapısında kendisinden başka bir madde yok ise yani aynı tür atom ve moleküllerden oluşuyorsa bu maddeye saf madde denir. Doğada birçok saf madde vardır. Doğada yada insanlar tarafından bazı maddelerde karışım halinde bulunurlar. Bunlar birden fazla saf maddenin bir araya gelerek oluşturdukların maddelerdir. Bu tür maddelere ise karışım denir. Karışımlara örnek olarak ekmek, süt, ayran gibi maddeler verilebilir. Saf madde ve karışımların dışında bir de çözeltiler vardır. Yani bir madde bir sıvı madde ile karıştığında gözle görülemeyecek kadar küçük parçalara ayrılıyorsa gerçekleşen bu olaya çözelti denir. Örneğin su ile tuzun karışımı bir çözeltidir.
Saf Madde ve Karışım Çeşitleri
Saf maddeler iki çeşittir. Bunlar;
- Elementler; Tanecikleri aynı cins atomlardan oluşan maddelerdir.
- Bileşikler; En az 2 farklı atomun birleşmesiyle oluşan maddelere denir.
Karışımlar da yine iki çeşittir. Bunlar;
- Homojen Karışımlar; Her yerde aynı özelliği gösteren karışımlardır.
- Heterojen Karışımlar; Her yerde aynı özelliği göstermeyen karışımlardır.
Karışımlar Nasıl Ayrılırlar?
Birden fazla saf maddeden meydana gelen karışımları ayırmak için birden fazla yöntem kullanılmaktadır. Bunlar;
1 – Süzme Yöntemi; Sıvı maddenin içinde çözünmemiş maddeleri ayırmak için kullanılan yöntem.
2 – Yüzdürme Yöntemi; Suda çözünmeyen katı maddeleri ayrıştırmak için kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde karışım suya dökülerek ayrılır.
3 – Buharlaştırma Yöntemi; Su içinde bulunan katı maddeyi ayırmak için su buharlaştırılır. Böylece su ortadan kaybolur ve geriye katı madde kalır.
4 – Mıknatıs Yöntemi; Mıknatıs özelliği olan maddeyi mıknatıs özelliği olmayan maddeden ayırmak için kullanılan yöntemdir.