Rutherford Atom Modelinin Özellikleri Şekilli Anlatımı Hakkında Bilgi
Rutherford Atom Modelinin Özellikleri Şekilli Anlatımı Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Rutherford Atom Modelinin Özellikleri Şekilli Anlatımı Hakkında Bilgi
Rutherford Atom Modelinin Özellikleri Şekilli Anlatımı Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Rutherford radyoaktif maddelerden çıkan yüksek hızlı α tanecikleriyle bombardıman ettiği çok ince altın yapraklardan α taneciklerinin saçılmasını inceleyip yeni bir atom modeli geliştirdi, tik defa atomun çekirdekli yapıda oluşu fikri bu modelle ortaya atılmış olup α taneciklerinin altın levha üzerine gönderildiğinde keskin sapmaların oluşu bu fikri doğrulamıştır. Bu modele göre atom merkezde ortada pozitif yüklü ağır bir çekirdek ve bunun çevresinde dolanan elektronları ile birlikte güneş sistemine benzetildi. Burada gezegenlerin kütle çekimi ile güneş çevresinde dolandığı gibi elektronlar da çekirdek çevresinde elektriksel çekim kuvveti ile dolanırlar. Negatif yüklü elektronlar çekirdeğin pozitif yükünün etkisini karşılar ve atom nötr görünür. Rutherford atom modeli temelde doğru gibi görünüyorsa da elektronların davranışını incelemeye başladığımız zaman iki önemli sebepten dolayı kusurlu olduğu anlaşılmıştır.
Kimya alanına ait Rutherford Atom Modelinin Özellikleri Şekilli Anlatımı Hakkında Bilgi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. 1. Elektronların Coulomb çekim kuvveti ile pozitif yüklü çekirdek çevresinde dolanmaları sırasında ivmeli hareket yapması, elekromagnetik ışımanın yayılmasına sebep olur. Işıma yapan elektron da enerji kaybederek spiral yörünge üzerinde çekirdeğe yaklaşır ve atomik sistemin çökmesi ile sonuçlanır. Atom çöküp yok olmadığına göre bu model yetersiz kalmıştır. 2. Atomdan yayılan ışığın frekansı, elektronun çekirdek çevresinde saniyede yaptığı dönme sayısına bağlıdır. Elektron daha küçük yarıçaplı yörüngede dolanırsa frekansı daha büyük olacak, çapı gittikçe küçülen yörüngede dolanan elektronun yaydığı ışığın frekansı da gittikçe artacaktır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…