Polimer Nedir Ne İşe Yarar Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir
Polimer Nedir Ne İşe Yarar Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Polimer Nedir Ne İşe Yarar Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir
Polimer Nedir Ne İşe Yarar Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Polimer, monomer adı verilen, çok sayıda basit birimin (molekül) birbirine bağlanmasıyla oluşmuş büyük moleküllü yapay ya da doğal bileşiklerin ortak adı. Polimerler ya aynı monomerin çok sayıdaki molekülünden ya da çoğunlukla olduğu gibi değişik monomer moleküllerinden oluşur. Protein, nükleik asit, selüloz gibi, canlıların temel yapıtaşı olan bileşikler, kuvars, feldispat gibi mineraller ve kâğıt, cam, beton, plastik, kauçuk gibi sanayi ürünleri polimer yapısında maddelerdir. Canlıların yaşam sürecinde önemli rol oynayan pek çok doğal organik polimer vardır. Örneğin, bitkilerde hücre çeperlerinin temel bileşeni olan selüloz 3 bini aşkın glikoz molekülünün polimerleşmesiyle oluşmuş bir polisakarittir. Gene bitkilerde sık rastlanan odunözü üç boyutlu ağsı bir özelliğe sahip karmaşık yapılı, reçineler ise izopren denen hidrokarbonların oluşturduğu daha basit yapılı polimerlerdir. Bazı bitkilerin sütsü sıvılarından (lateks) elde edilen doğal kauçuk da izopren yapısındadır. Değerli bir besin kaynağı olan nişasta, selüloz gibi glikoz moleküllerinden oluşmuş bitkisel bir polimerdir. Öbür doğal poli-merlerden proteinler aminoasitlerden, hücrelerde genetik şifreyi taşıyan nükleik asitler ise nükleotitlerden oluşur.
Kimya alanına ait Polimer Nedir Ne İşe Yarar Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Doğada pek çok inorganik polimer bulunur. Bunlardan elmas ve grafit karbon atomlarından oluşmuştur. Karbon atomları, bilinen en sert doğal madde olan elmasta üç boyutlu ağsı bir yapı, kurşun kalemlerin temel malzemesi olan grafitte ise yatay levhalar halinde düzenlenen altı birimli halkalar oluşturacak biçimde bağlanmıştır. Laboratuvarlarda çeşitli yöntemler kullanılarak çok sayıda yapay polimer üretilmiştir. Etilen ve propilen gibi pek çok basit hidrokarbon bileşiği düz bir zincir oluşturacak biçimde polimerleştirilebilir. Örneğin, katılma polimerleşmesiyle üretilen polietilen uzun bir zincir biçiminde birleşmiş 10 bini aşkın etilen monomeri içerir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…