Kategoriler
Kimya

Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik

Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik

Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Plastik; uygun sıcaklıkta biçim verilebilen, temelde makromoleküllerden oluşan doğal (bağa, boynuz) ya da sentetik ürünlerdir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye’de Plastik İşleme Endüstrisi:

Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik

Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Yapay reçinelerin keşfinden önce, plastik maddeler yalnız doğal maddelerden hazırlanıyor ve orta kalitede ürünler elde edilebiliyor. Plastik maddelerin daha üstün nitelikler kazanması 1840’ta kauçuğun kükürtle işlenmesinden sonra olanaklı oldu. Bu tarihten başlayarak, doğal maddelerin plastik madde haline getirilmesi için araştırmalar yapıldı.

Kimya alanına ait Plastik Nedir Tarihsel Gelişimi, Kullanım Alanları ve Türkiye’de Plastik konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bu araştırmalar sonucu, 1869’da nitrik asitin selüloza tepkimesiyle elde edilen ve temel maddesi nitroselüloz olan selüloit ve 1879’da kazeinden çıkarılan galalit-endüstri maddesi olarak üretildi. Reçinelerin ve zamkların molekül ağırlıkları çok fazla olduğundan, kimyacılar bu tür molekülleri yapay olarak oluşturmaya çalıştılar. 1909’da Baekeland, temel maddesi fenol-formaldenit olan ilk organik plastik, bakalit’i buldu, 1915’te, selüloitten daha zor tutuşabilen selüloiz asetat üretimi başarıldı. 1930’da stirenin polimerleştirilmesiyle elde edilen polistiren geniş ölçüde üretilmeye başlandı. Bu maddenin, çeşitli maddeler karıştırılmasıyla eldeğişik özellikte polistiren plastikleri elde edildi. Polistiren plastikleri kalıplanmış eşya ve elektrik malzemesi yapımında, ısı ve ses yalıtımında kullanılan köpüklerin yapımında, ambalaj malzemesi yapımında vb kullanılmaya başlandı. 1931’de Almanya’da önemli bir plastik olan poliviniklorür (PVC) üretilmeye başlandı. Ayrıca vinil klorür, vinil asetat ve vinilenden klorür monomerlerinin birlikte polimerleştirilmesiyle önemli plastiklerden kopolimerler elde edildi. Bugün PVC’den borular, su olukları, levhalar, torbalar vb gibi eşyalar yapılır. 1936’da İngiltere’ de bir başka önemli plastik türünün ilk örneği olan polietilen (PET) üretimine başlandı. Etilen dışındaki detinler de aym yolla polimerleştirilerek başka çeşit plastikler de elde edilir. Polietilen ve polipropilen su borularının, hortumların, su şişelerinin ve kaplarının yapımında kullanılır. Tetrafluoroetilenin polimerleştirilmesiyle elde edilen poli-terrafluoroetilen (PTFE, teflon) değişik özellikleri olan bir plastiktir, yağsız tavalar gibi mutfak eşyalarının kaplanmasında, sıcaklığa dayanıklı elektrik kablolarının yapımında vb kullanılır. Bir poliamid plastiği olan naylon, 1937’de ABD’de üretilmeye başlandı. Çok tanınmış olan bu sentetik plastik çoğunlukla kalıplanmış eşya ve kumaş yapımında kullanılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi