Piran Nedir
Piran Nedir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Piran, heterosiklik bileşikler sınıfından, halkasında beş karbon atomu ile bir oksijen atomu bulunan organik bileşiklerin ortak adı. Piran ailesindeki en basit piran bileşiği ilk kez 1962’de bireşimlenmiş son derece kararsız bir maddedir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Piran Nedir
Piran Nedir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Dihidro bileşiğinin hidrojenlenmesiyle elde edilen tetrahidropiran bu ailedeki en kararlı üyelerden biridir. Basit şekerlerin çoğu tetrahidropiran halkası içeren ve piranoz denen molekül yapısına sahiptir. Örneğin, sükroz, nişasta, selüloz ve glikojenin başlıca bileşeni olan glikoz, piranoz biçimindedir. Piranlardaki metilen grubunun () karbonil grubuyla (>C=0) yer değiştirdiği bileşiklere piron denir. Kara kurbağasının zehrinde ve adasoğanında piron halkası içeren steroitler bulunur.
Kimya alanına ait Piran Nedir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Pirilyum tuzları artı yüklü iyonlar halindeki piran halkalarını kapsayan renkli maddelerdir. Bunlara çok benzeyen flavilyum tuzları ise gül ve peygamberçiçeği gibi bazı bitkilerin çiçeklerinde bulunan pigmentlerdir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…