Periyodik Cetvel ve Elementlerin Sınıflandırılmasının Tarihi Gelişimi
Periyodik Cetvel ve Elementlerin Sınıflandırılmasının Tarihi Gelişimi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Periyodik Cetvel
Periyodik Cetvel ve Elementlerin Sınıflandırılmasının Tarihi Gelişimi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Doğada 89 element vardır. Laboratuvarda bugüne değin yapılmış olanlarla bu sayı 112 ye çıkmıştır. Bunlar, katı, sıvı ve gaz olabilirler. Doğada bulunan elementlerin 15’i oda sıcaklığında gaz 2’si sıvı geriye kalan 72 element ise katıdır. Günümüzde elementlerin sınıflandırılması temelde iletkenliklerine dayandırılmaktadır. Buna göre metaller ısı ve elektriği iyi iletir, ametaller ise normal koşullarda iletken değildir. Bir kısım elementler ise ısı ve elektriği bir miktar iletirler, ancak metallerin tersine sıcaklıkla artar. Bunlara yarı metaller denir. 1869 yılında Alman Lother Mayer ve Rus Dimitri Mendeleev birbirinden habersiz olarak elementlerin artan atom kütlelerine göre sıralanması halinde düzenli olarak tekrarlanan özelliklerin gözlenebildiğine keşfettiler. Mendeleev bu gözlemlere periyodik kanun adını verdi. Elementler bazı benzer özellikleri kullanılarak tarih boyunca birçok bilim insanı tarafından sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Böylece elementler sınıflandırıldıklarında daha kolay öğrenilebilir hale gelmiştir.
Kimya alanına ait Periyodik Cetvel ve Elementlerin Sınıflandırılmasının Tarihi Gelişimi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bu konuyla ilgili ilk çalışmayı 1829 yılında Johann Döbereiner benzer özellik gösteren elementlerden üçlü gruplar oluşturarak gerçekleştirmiştir. Ona göre; lityum, sodyum, potasyum benzer özellikler gösterdiği için bir grup oluşturuyordu. Benzer fiziksel özellik gösteren elementleri dikey sıralarda olacak şekilde sarmal olarak sıralamıştır. Fakat bu listede elementlerin dışında bazı iyonlara ve bileşiklere de yer vermiştir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…