Ortopiroksen Mineralleri Hakkında Bilgi
Ortopiroksen Mineralleri Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Ortopiroksen Mineralleri Hakkında Bilgi
Ortopiroksen Mineralleri Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Ortopiroksen; piroksen ailesinden, korkayaçlar ile başkalaşım kayaçlarında ve göktaşlarında yeşil renkli, lifli ya da ince levhamsı kütleler halinde bulunan silikat minerallerinin ortak adıdır. Bu mineraller içerdikleri magnezyumun demire oranına göre ayırt edilir; kimyasal bileşimleri, katışıksız magnezyum silikat () ile katışkısız demir silikat () arasında değişir. Dizideki mineraller şunlardır: enstatit % 0-10 Fe bronzit % 10-30 Fe hipersten % 30-50 Fe ferrohipersten % 50-70 Fe ölit % 70-90 Fe ferrosilit % 90-100 Fe Kuramsal uç üye olan ferrosilitin dışındaki tüm üyeler doğada bulunur. Magnezyum bakımından zengin üyelere ultrabazik korkayaçlarda, demir bakımından zengin üyelere ise başkalaşıma uğramış demirli tortullarda rastlanır. Ortopiroksenler noritin temel bileşenleri, şarnokit ve granülitin de tanıtıcı öğeleridir. Magnezyum bakımından zengin (yüzde 30’dan daha az demir) ortopiroksenler, olivin ile birlikte, göktaşlarında en yaygın rastlanan silikat mineralleridir; bunlar aynca kumlu göktaşlarının (kondrit) çoğunun temel, mezosideritlerin ve kalsiyum bakımından fakir kumsuz göktaşlarının (akondrit) önemli bileşenleridir.
Kimya alanına ait Ortopiroksen Mineralleri Hakkında Bilgi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Ortopiroksen dizi ortorombik sistemde (uzunlukları eşit olmayan, birbirine dik üç kristalografik eksen) kristalleşir. Ortopiroksene benzeyen ama monoklinal sistemde (uzunlukları eşit olmayan, bir yatık kesişimli üç kristalografik eksen) kristalleşen klinoenstatit-klinoferrosilit dizisine ise daha çok göktaşlarında (akondritler, kondritler ve mezosideritler) rastlanır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…