Nitrogliserin Hakkında Bilgi
Nitrogliserin Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Nitrogliserin, patlayıcı özelliğe sahip sıvı madde. Gliserinin C2H2 (ONO2)3 formüldeki trinitrat esteridir. Çok saf durumdayken renksizdir, normalde uçuk sarı bir renkte ve yoğunluğu 1.6 olan şurup kıvamında bir sıvıdır. 13°C’da donar; ancak kolayca ergimiş hale gelir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Nitrogliserin Hakkında Bilgi
Nitrogliserin Hakkında Bilgi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. 1847’de ilk kez Ascanio Sobrero tarafından derişik nitrik asit ve sülfürik asit karışımına suyu giderilmiş gliserin yedirilerek elde edildi. Esterleşme, oda sıcaklığında kolayca oluştuğu ve önemli miktarda ısı açığa çıktığı için tepkime durumundaki maddelerin soğutulması gerekir. Bulunduğu zaman güçlü bir patlayıcı olarak dikkatleri çekmesine karşın, gerek üretimi sırasındaki tehlikelere, gerekse güvenli bir patlatma sisteminin bulunmaması darbe ve ısıya karşı aşırı derecede duyarlı olan bu patlayıcı sıvının uzun süre büyük çaplı üretimini engelledi.
Kimya alanına ait Nitrogliserin Hakkında Bilgi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. 1859-1861 arasında Alfred Nobel, Sobrero’nun yönteminde bazı değişiklikler yaparak fazla miktarda nitrogliserin üretimine olanak veren basit bir teknik buldu. Bu teknik daha sonra İngiltere’de Sir F. Nathan ve Rintoul tarafından geliştirildi. Bunu Schmid’in 1923’te bulduğu ilk sürekli üretim yöntemi ve 1938’de tamamen paslanmaz çelikten araçların kullanıldığı Mario Biazzi’nin yöntemleri izledi. Nitrogliserin, öteki patlayıcılara oranla en çok üretilen maddedir. 1880’lerde tünel açma gibi işlerde tek başına kullanılan nitrogliserin bugün, bu tür çalışmalarda yalnız dinamit biçiminde kullanılır. Birçok dumansız barutun (Biliştik, SD barutu, kordit vb) bileşimine girer. Ayrıca tirinitrit adıyla kalp hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…