Nitro Bileşikler Nelerdir
Nitro Bileşikler Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Nitro Bileşikler Nelerdir
Nitro Bileşikler Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Nitro Bileşikler; molekül yapısında karbon atomuna bağlı bir nitro grubu bulunan organik bileşikler. Nitro bileşikleri kutupsaldır; yapılarında nitro grubundan başka tepkin bir grup bulunmadığından az miktarlarda da olsa yalnızca suda çözünebilen renksiz ya da açık sarı renkli sıvılardır. Sanayide patlayıcı madde üretiminde, çözücü olarak ve çeşitli kimyasal süreçlerde hammadde olarak kullanılır. Nitro bileşikleri genellikle bir organik bileşiğin nitrik asitle tepkimesi sonucunda elde edilir; nitrolama olarak adlandırılan bu süreç hazırlanmak istenen bileşiğe göre değişik koşullarda gerçekleştirilir. Örneğin, benzen ya da toluen gibi aromatik bileşiklerin nitrolanmasında yaygın olarak nitrik ve sülfürik asit karışımından yararlanılır ve işlem 100°C’de ya da daha düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilir. Alifatik bileşiklerin nitrolanması için ise bu koşullar uygun değildir; örneğin propan yaklaşık 400°C’de nitrik asit buharlarıyla tepkimeye sokularak nitrometan, nitroetan, 1-nitropropan ve 2-nitropropandan oluşan bir karışıma dönüştürülür, bu karışım daha sonra ayrımsal damıtma yoluyla bileşenlerine ayrılır.
Kimya alanına ait Nitro Bileşikler Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Aromatik nitro bileşiklerinin en önemli tepkimeleri çeşitli maddelerle girdikleri indirgenme tepkimeleridir: Asitli ortamda genellikle amin bileşikleri, nötr ortamda hidroksilamin bileşikleri, alkali ortamda ise azo, hidrazo ya da azoksi bileşikleri gibi azot-azot bağı içeren bileşikler oluşur. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…