Kategoriler
Kimya

Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır

Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır

Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Hidratları

Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır

Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Nitrik Asit, inorganik bir asit. Halk arasındaki yaygın adı ile kezzap. Kimyasal formülü: . Arı durumundayken yoğunluğu 1.52 kg/m3 olan 51°B’lik renksiz bir sıvıdır. Ancak azot dioksit buharları yüzünden genellikle kırmızı sarı renkli görünür. Isıtıldığında bozunur ve kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı altında 85°C olup -42°C’da katılaşır. Soğukta da kırmızı azot dioksit açığa çıkarak bozunur. Suda kolayca erir ve oluşan diazot pentaoksit, havadaki su buharıyla tepkiyerek nitrik asit dumanını verir. Suda çözünür ve çözeltileri renksizdir.

Kimya alanına ait Nitrik Asit Nedir ve Nerelerde Kullanılır konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. İki hidratı vardır: ve ‘dur. % 68 nitrik asit içeren sulu çözelti, kaynama noktası olağan atmosfer koşulları altında 122°C olan bir azeotroptur. Asit yüzdesi % 98-99 olan arı dumanlı asit, asit yüzdesi % 94 kadar olan sarı adi dumanlı asit ve asit yüzdesi % 50-68’e kadar varan oranda nitrik asit içeren asitler, yaygın olarak kullanılır. Bunlar yükseltgen özelliği, asit özelliği ve nitrolama özelliğidir. Metallerin çoğunluğu nitrik asit tarafından yükseltgenir ve hiçbir zaman hidrojen açığa çıkmaz. Deneysel koşullara göre, amonyağa kadar varabilen azot türevleri serbest kalabilmektedir. Altın, platin, rodyum ve iridyumu tek başına etkilemekle birlikte 1/3 oranındaki nitrik asit hidroklorik asit karışımı (kral suyu, altın suyu) altın ve platini çözebilmektedir. Bakırla girdiği kimyasal tepkime iyi bilinir. Nitrik asite batırılan bakır parçası çözünerek deneysel koşullara göre, kimi kez yalnız başına, kimi kez de azot dioksitle birlikte bir azot monoksidin açığa çıktığı gözlenir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi