Mürekkebin Kimyasal Özellikleri
Mürekkebin Kimyasal Özellikleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Yazı veya baskı yapmak için kullanılan, sıvı veya yarı sıvı kırtasiye malzemesine mürekkep denir. Mürekkepler renkli veya renksiz, su bazlı veya organik bazlı olabilir. Mürekkepler renk verici (pigment), bağlayıcı, dolgu maddeleri ve çözücü (solvent) den oluşur. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Tükenmez Kalem
Mürekkebin Kimyasal Özellikleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Pigment: Mürekkebe renk veren kimyasaldır. Bağlayıcı: Mürekkebin özellikleri belirleyen en önemli kısımdır. Dolgu : Mürekkep maliyetlerini düşürürken bazı önemli özellikler de katan inorganik kimyasallardır. Solvent: Mürekkebin viskozitesini ayarlamak için kullanılan çözücüdür.
Kimya alanına ait Mürekkebin Kimyasal Özellikleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Günümüzde kullanılan mürekkepler yazma ve baskı amaçlı kullanılan mürekkeplerdir. Tükenmez kalem, dolma kalem mürekkepleri su bazlıdır, yani içeriğindeki kimyasallar suda çözülmüştür. Organik bazlı mürekkeplerde ise mürekkebin daha hızlı kuruması için uçucu organik solventler ilave edilmektedir. Mürekkepler genelde demir sülfat, tannik asit ve gallik asit gibi asit karışımı ihtiva ederler. Günümüzde en çok kullanılan mürekkep, gallik asit, demir(ll) sülfat ve tartarik asidin suda çözünmesiyle hazırlanan mavi – siyah mürekkeptir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…