Metal Nedir?
Isı ve elektrik iletkenlikleri iyi olan ve kendi aralarında bileşik oluşturamayan elementlere Metal denir. Oda şartlarında katı halde olup periyodik tablonun sol tarafında bulunurlar. Dayanıklı oldukları için günlük hayatın birçok yerinde kullanılırlar. Periyodik tablodaki 1A, 2A ve 3A grubundaki elementlerin tamamı (Hidrojen hariç) metaldir. B grubu elementlerine ise Geçiş Metalleri denilmektedir. Sonuç olarak periyodik tablonun 3/4’ü metaldir.
Metaller, elektron vermeye eğilimlidirler, yüzeyleri parlak olup dayanıklıdırlar, erime ve kaynama sıcaklıkları yüksektir, iki metal karışıp alaşım oluşturabilirler, Oksijen elementi ile birleşerek oksit oluşturabilirler, ametaller ile birleşerek iyonik bileşikler ve basit tuzlar oluşturabilirler. 1A grubunun en son elementi olan Fransiyum en aktif metaldir.
Ametal Nedir?
Isı ve elektrik iletkenlikleri olmayan ve kendi aralarında bileşik oluşturabilen elementlere Ametal denir. Ametaller periyodik tablonun sağ tarafında (5A, 6A, 7A) bulunurlar ama Hidrojen elementi sol tarafta (1A) olmasına rağmen yine de ametal bir elementtir. Ametaller, elektron almaya eğilimlidirler, bileşikleri genellikle anyon (eksi yük) olur, yüzeyleri mat olup kırılgandırlar (levha, tel v.b. araçlar yapılamaz), erime ve kaynama sıcaklıkları düşüktür, doğada O2 gibi molekül halinde bulunurlar, metaller ile elektron alıp ametaller ile ortak elektron kullanırlar, metaller ile iyonik bağ kurarken ametaller ile kovalent bağ kurarlar.
Metalik ve Ametalik Aktiflik
Elementlerin reaksiyona girme eğilimleri o elementlerin aktiflikleri ile ilgilidir. Bir elementin reaksiyona girme eğilimi fazla ise o element aktif, az ise pasiftir.
Metalik Aktiflik (Metalik Özellik)
Elektron verme kolaylığının bir ölçüsü olan metalik aktiflik, periyodik tabloda sağdan sola ve yukarıdan aşağıya doğru artmaktadır. İyonlaşma enerjisi küçük olan bir elementin elektron verme eğilimi ve dolayısıyla metalik özelliği (metalik aktifliği) de yüksek olur.
Ametalik Aktiflik (Ametalik Özellik)
Elektron alma kolaylığının bir ölçüsü olan Ametalik aktiflik, periyodik tabloda soldan sağa ve aşağıdan yukarıya doğru artmaktadır.