Kategoriler
Kimya

Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri

Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri

Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Buz bir katıdır, su bir sıvıdır, ve su buharı bir gazdır. Buz, su ve su buharı aynı bir cismin üç şekli, ya da halleridirler. Su donduğu ya da buharlaştığı, buz ergidiği ya da buhar yoğunlaştığı zaman, sadece bir cismin hali değişmektedir. Kimyasal bakımdan, suyun her üç şekli aynıdırlar. Moleküller birbirlerinin aynıdırlar, ve iki hidrojen atomu ile bir oksijen atomundan oluşmuşlardır (H2O). Katı haldeki buzda, moleküller, rijit bir yapı içinde birbirlerine sıkı olarak bağlıdırlar. Suda yine kuvvetle bağlıdırlar, fakat moleküller birbirleri üzerinde kayabilirler, ve suyun şekli kolayca bozulur. Sıvıyı bir arada tutan çekim kuvvetleri, su kaynadığı zaman tamamen yenilgiye uğrarlar, ve moleküller havaya kaçabilirler ve bir gaz halinde var olurlar. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Buzun Erimesi Nasıl Olur?

Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri

Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Su, ısıtıldığı ya da soğutulduğu zaman halini değiştirir. Isıtma, moleküllere enerji verir. Buzdaki sıkı bağlı moleküllere enerji verildiği zaman, bunlar yerlerinden ayrılmazlar, fakat daha fazla titreşmeye başlarlar. Daha fazla ısıtıldıkça, git gide daha fazla titreşirler, ve belirli bir miktarda enerji aldıkları zaman, bağlantılar birdenbire kopar. Moleküller katının yüzeyinden kurtulmaya ve kaymaya başlarlar. Bunlar başka moleküllere çarparlar, fakat onlardan da hemen ayrılırlar. Git gide bütün moleküller hareketli hale gelirler, ve buz eriyor deriz. Buzun erimesi

Kimya alanına ait Maddenin Hal Değişimi Nedir ve Nasıl Olur Maddenin Özellikleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Buz su haline dönüşüyor. Gerekli ısı, iletkenlik, yoluyla, dışarıdaki havadan gelmektedir. Buz moleküllerinin, birbirlerinden ayrılmaları için, belirli bir miktar enerjiye sahip olmaları gerekir. Moleküllerin enerjileri sıcaklıkla belirlidir, ve dolayısıyla ergime belirli bir sıcaklıkta oluşur. Buz, tamamen ergiyinceye kadar bu sıcaklıkta kalır. Moleküllerin hepsinin serbest hale gelmesi için, buza fazla miktarda enerji verilmesi gerekir ve buna ergime gizli ısısı denir. Bu ısı buzun sıcaklığının artmasında kullanılmaz, fakat moleküllere, gerekli enerjiyi verir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi