Lavabo veya küvetlerde kireç birikintilerinin nedeni – Biriken Kirecin Kimyası
Lavabo veya küvetlerde kireç birikintilerinin nedeni – Biriken Kirecin Kimyası başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Kireç, ister su ısıtıcınızı tıkıyor, ister banyo yüzeylerinizde birikiyor olsun, şüphesiz karşılaştığınız bir maddedir. Ama ilk etapta oraya nasıl varır ve kireç çözücüler ondan kurtulmak için nasıl çalışır? Bu grafiğin cevaplamayı amaçladığı sorular bunlar. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Su Sertliği
Lavabo veya küvetlerde kireç birikintilerinin nedeni – Biriken Kirecin Kimyası başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kirecin nasıl oluştuğunu tartışabilmek için önce su sertliği kavramını tartışmamız gerekir. Sert su, büyük miktarda mineral iyonları içeren sudur – bunlar genellikle kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır. Konuları biraz karmaşıklaştırmak için kalıcı sertlik ve geçici sertlik kavramı da var.
Kimya alanına ait Lavabo veya küvetlerde kireç birikintilerinin nedeni – Biriken Kirecin Kimyası konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Geçici sertlik, suda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum bikarbonatlardan kaynaklanır ve kaynatılarak giderilebilir. Öte yandan, esas olarak çözünmüş kalsiyum ve magnezyum sülfatların neden olduğu kalıcı sertlik kaynatılarak giderilemez. Adın “kalıcı” kısmına rağmen, yine de bu sertliğin giderilebileceği yollar olduğunu göreceğiz. Kireç tortusu oluşumu, büyük ölçüde suda çözünür kalsiyum bikarbonat varlığının bir sonucudur. Bu bileşik ısıtıldığında çözünmez kalsiyum karbonat oluşturacak şekilde ayrışabilir ve bu da kireç pulunun büyük bir bölümünü oluşturur. Sudan geçici sertliği gideren şey budur. Kaynatma kalıcı sertlik için işe yaramaz çünkü kalsiyum sülfat ısıtıldığında aynı şekilde ayrışmaz, bu nedenle her iki iyon da çözelti içinde kalır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…