Kategoriler
Kimya

Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir

Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir

Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Dünya, güneş sistemindeki gezegenler arasında, ılıman sıcaklıklarından ve su ve oksijenin varlığından, sakinlerini güneşin zararlı enerjisinden koruyan ozon molekülleri tabakasına kadar birçok avantaja sahiptir. Kloroflorokarbonların veya CFC’lerin ortaya çıkması, ozon tabakasını ve Dünya sakinlerinin hayatta kalmasını tehdit ediyor. Üreticiler, bu kimyasalların üretiminin, her derde deva olduğunu düşündüler çünkü CFC’ler koku yaymaz, stabil, yanıcı veya toksik değildir ve ucuz olarak üretilebilirler. Bu üreticiler umutlarının sadece on yıllar sonra kesileceğini bilmiyorlardı. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Ozon Tabakası ve Ultraviyole Radyasyon

Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir

Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Ozon tabakası Dünya’yı sarar ve radyasyonun gezegenin yüzeyindeki canlılara ulaşmasını engelleyerek ultraviyole veya UV’ye engel olur. Ozon tabakası esas olarak Dünya yüzeyinden 10 ila 50 kilometre (yaklaşık 6 ila 30 mil) yüksekliğe ulaşan bir atmosfer tabakası olan stratosferde bulunur. UV radyasyonu, göz merceğinin bulanıklaşması olan katarakt hastalığı ve cilt kanseri gibi insanlarda çeşitli zararlı etkilere neden olur. Ozon kimyasal olarak birbirine bağlanmış üç oksijen atomu içerirken, her zamanki formundaki oksijen diatomiktir, yani kimyasal olarak bağlı iki oksijen atomu içerir. Ozon molekülleri, bir oksijen atomunu ozon molekülünden ayırmak için bu enerjiyi kullanarak UV ışınlarını emer. Bu, UV ışınının enerjisini tüketir ve canlılara zararsız hale getirir. Üç tip UV radyasyonu arasında UVB en zararlıdır çünkü okyanus yüzeyinin altında bile en uzağa ulaşır.

Kimya alanına ait Kloroflorokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi Nedir Zararları Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Kloroflorokarbonlar veya CFC’ler klor, flor ve karbon elementlerinin kombinasyonlarından oluşan bileşiklerdir; aerosoller, soğutucu akışkanlar ve köpükler CFC içerir. Bu CFC’ler havaya girdiğinde, ozon molekülleriyle buluşmak ve yok etmek için atmosfere yükselirler. İlk olarak 1928’de kullanılan CFC’ler, diğer çeşitli CFC bileşikleri oluşturulduğundan beri daha yaygın hale gelmiştir. Daha iyi bilinen CFC’lerden bazıları, buzdolaplarında ve klimalarda soğutma bileşenleri olarak kullanılan ancak o zamandan beri ABD’de üretimden kaldırılmış olan Freon bileşikleridir. ABD hükümeti, tedarik mevcut olduğu sürece Freon’un cihazlarda ve araçlarda kullanılmasına izin veriyor. Çevre dostu bileşikler daha sonra soğutucu akışkan olarak Freon yerine kullanılmıştır. Güneşin UV ışınları CFC’lerle temas ettiğinde, klor atomları gevşer. Bu klor atomları ozon molekülleri ile buluşana kadar atmosfer etrafında dolaşırlar. Klor atomu ve ozonun oksijen atomlarından biri birleşerek diyatomik veya moleküler oksijeni geride bırakır. Serbest bir oksijen atomu bu klor-oksijen bileşiğine temas ettiğinde, iki oksijen atomu moleküler oksijen oluşturmak üzere birleşir ve klor daha fazla ozon molekülünü harap etmeye devam eder. Ozon moleküllerinden farklı olarak moleküler oksijen, UV ışınlarının Dünya yüzeyine ulaşmasını engelleyemez. ABD Çevre Koruma Dairesi, bir klor atomunun 100.000 kadar ozon molekülünü yok edebileceğini tahmin ediyor. 1974 yılında M.J. Molina ve F. S. Rowland, CFC’lerin atmosferdeki ozon moleküllerini nasıl bozduğunu özetleyen bir makale yayınladı. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi