Kimyasal Türler Nedir?
Evrende bulunan ne kadar madde varsa hepsi tanecikli yapıdadır. Bütün bu maddelerin her birinin özelliğini gösteren ve en küçük yapı taşı olan bu taneciklere Kimyasal Tür denir. Kimyasal türler 4 tanedir. Bunlar:
1 – Atom
2 – Molekül
3 – İyon
4 – Radikal
Atom Nedir?
Atom, maddelerin bütün özelliklerini taşır en küçük yapı taşıdır. Aynı tür atomdan meydana gelmiş maddelere Element denir. Doğada bazı atomlar saf halde bulunurken bazı atomlar bileşik halde bulunurlar. Örnek olarak soygazlar doğada saf halde bulunurlar.
Atom hakkında daha detaylı bilgi için TIKLAYIN.
Molekül Nedir?
Molekül, en az iki atom kovalent bağ ile bağlanıp bir atom grubu oluşturmasına denir. Aynı tür atomlardan oluşan moleküllere element molekülü denir, farklı tür atomlardan oluşan moleküllere ise bileşik molekülü denir.
H2, O2, Cl2, N2 molekülleri element molekülüne örnek olarak verilebilir.
H2O, CO2, CH4, NH4, NH3 molekülleri ise bileşik molekülü örnek olarak verilebilir.
Molekül hakkında daha detaylı bilgi için TIKLAYIN.
İyon Nedir?
Bir atom elektron kaybederse pozitif yük ile yüklenmiş olur ve bu iyonlara Katyon İyonu denir. Ama bir atom elektron kazanırsa negatif yük ile yüklenmiş olur ve bu iyonlara Anyon İyonu denir. İyonlar 2 çeşittir. Bunlar:
1 – Tek atomlu iyonlar: Mg+2, F-1, Na+1
2 – Poli atomlu iyonlar: OH–, NH4, SO4-2
İyon hakkında daha detaylı bilgi için TIKLAYIN.
Radikal Nedir?
Radikaller, ortaklanmamış elektron bulunduran taneciklerdir. Yüksek enerjiye sahiptirler. Ayrıca kararsız oldukları için kimyasal tepkimeye girme istekleri yüksektir.
Radikal hakkında daha detaylı bilgi için TIKLAYIN.
Diğer konular için sitemiz içinde arama yapabilirsiniz.