Kimyasal Tepkimelerde Enerji (Endotermik, Ekzotermik Tepkimeler) Örnekler
Kimyasal Tepkimelerde Enerji (Endotermik, Ekzotermik Tepkimeler) Örnekler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Kaynak: pixabay.com Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
BAĞLARIN KIRILMASI ve OLUŞMA ISILARI
Kimyasal Tepkimelerde Enerji (Endotermik, Ekzotermik Tepkimeler) Örnekler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kimyasal tepkimelerin tümünde enerji değişimi olur. Bu enerji değişimi kendini ısı, elektrik ve mekanik enerji, iş gibi değişik türlerde belli eder. Enerji değişiminin hangi türde ortaya çıkacağı seçilen koşullara bağlıdır. Mazot, açıkta veya sobada yakılırsa; oksijenle kimyasal tepkimeye girerek ısı enerjisi verir. Mazot dizel motorunda yakılırsa enerji değişiminin bir kısmı mekanik iş, bir kısmı ise ısı enerjisi şeklinde ortaya çıkar.
Kimya alanına ait Kimyasal Tepkimelerde Enerji (Endotermik, Ekzotermik Tepkimeler) Örnekler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Bağ Koparma enerjisi: İki atomlu bir molekülde atomlar arasındaki bağın koparılması için gereken enerjidir. Mol başına k.kal olarak verilebilir. ► İki atom arasındaki bağı koparmak için çevreden enerji verilir. ► Bağ oluşumu sırasında çevreye enerji verilir. ► (H-H) H atomları arasındaki çizgi bağı gösterir. (H-H)g → 2H H atomları arasındaki bağı koparırken 1 mol başına 104 k.kal çevreden moleküle enerji verilir. H atomları molekülü oluşurken mol başına çevreye 104 k.kal’lik enerji verilir. ► Aynı molekül için bağ oluşumu sırasında çevreye verilen enerji, bağ koparılması sırasında çevreden alınan enerjiye eşittir. ► Bağ koparmak için verilmesi gereken enerji ne kadar büyükse molekül veya bileşik o kadar kararlıdır. ► Bağ oluşumu sırasında çevreye verilen enerji ne kadar fazla ise oluşan molekül o kadar kararlıdır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…