Kimyasal Gübre Çeşitleri ve Özellikleri
Kimyasal Gübre Çeşitleri ve Özellikleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Her toprak, iklim ve toprak özellikleri bakımından diğer topraklardan farklılık gösterir. Bunun için kullanılacak gübrelerin cins, çeşit ve miktarları kendi şartlarına uygun olacak şekilde belirlenir. Bunun için ticari gübreler kullanılır. Ticari gübreler bileşimlerinde bir veya birden fazla yüksek miktarda bitki besin maddesi içerir ve suda kolayca çözünürler. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
A. AZOTLU GÜBRELER
Kimyasal Gübre Çeşitleri ve Özellikleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Gübreler içerdikleri besin maddelerine göre,
Kimya alanına ait Kimyasal Gübre Çeşitleri ve Özellikleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. ***Azotlu gübreler ***Fosforlu gübreler ***Potasyumlu gübreler ***Kompozit gübreler olarak 4 ana gruba ayrılırlar. Yapılarında azot(N) atomunu içeren gübrelerdir. Azotlu gübrelerin çeşitli tipleri vardır. En çok amonyum ve nitrat tuzlan halinde kullanılır. Bunlar arasında en önemlileri, sırasıyla amonyak ve amonyum hidroksit, amonyum nitrat, amonyum sülfat, amonyum fosfat, sodyum nitrat, kalsiyum nitrat, potasyum nitrattır. Kalsiyum nitrat ve potasyum nitratın dışındaki bütün azotlu gübreler toprağı asidik yaparlar. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…