Kaynama Noktası Nedir Kısaca
Kaynama Noktası Nedir Kısaca başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Kaynama Noktası Nedir Kısaca
Kaynama Noktası Nedir Kısaca başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kaynama noktası, bir sıvının buhar basıncının sıvıyı çevreleyen dış basınca eşit olduğu sıcaklıktır. Bu nedenle, bir sıvının kaynama noktası atmosfer basıncına bağlıdır. Dış basınç azaldıkça kaynama noktası düşer. Örnek olarak, deniz seviyesinde suyun kaynama noktası 100 ° C’dir (212 ° F), ancak 2000 metre (6600 feet) yükseklikte kaynama noktası 93.4 ° C’dir (200.1 ° F). Kaynama buharlaşmadan farklıdır. Buharlaşma, sıvı kenardaki moleküllerin buhar olarak dışarı çıktığı her sıcaklıkta meydana gelen bir yüzey olgusudur, çünkü bu molekülleri tutmak için her tarafta yeterli sıvı basıncı yoktur. Tersine, kaynatma sadece yüzeydekileri değil, sıvı içindeki tüm molekülleri etkiler. Sıvı içindeki moleküller buharlaştıkça, kabarcıklar oluşur.
Kimya alanına ait Kaynama Noktası Nedir Kısaca konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Kaynama noktası doyma sıcaklığı olarak da bilinir. Bazen kaynama noktası, ölçümün yapıldığı basınç ile tanımlanır. 1982’de IUPAC standart kaynama noktasını 1 bar basınç altında kaynama sıcaklığı olarak tanımlamıştır. Normal kaynama noktası veya atmosferik kaynama noktası, sıvının buhar basıncının deniz seviyesindeki basınca eşit olduğu sıcaklıktır (1 atmosfer). Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…