Kategoriler
Kimya

Karışımların Hal Değişim Grafikleri

Karışımların Hal Değişim Grafikleri konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Karışımların Hal Değişim Grafikleri konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Karışımların Hal Değişim Grafikleri konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Karışımların Hal Değişim Grafikleri

Karışımların Hal Değişim Grafikleri başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bir maddenin zamanla hâl ve sıcaklık değişimini gösteren grafiklere hâl değişim grafiği adı verilir. Isıtılan bir katı maddenin sıcaklığı artar. Sıcaklık erime noktasına ulaştığında madde katı hâlden sıvı hâle geçmeye başlar. Bu hâl değişimi süresince sıcaklık artmaz, sabit kalır. Aynı durum sıvıdan gaz hâline geçerken de olur. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Karışımların Hal Değişim Grafikleri

Karışımların Hal Değişim Grafikleri

Karışımların Hal Değişim Grafikleri başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Kısaca maddeler hâl değiştirirken sıcaklıkları sabit kalır. Bu özellik kullanılarak hâl değişim grafiği verilen bir sıvı – sıvı karışımında kaç tane bileşen olduğu belirlenebilir. Örneğin etil alkol – su karışımının hâl değişim grafiği yanda verilmiştir.

Kimya alanına ait Karışımların Hal Değişim Grafikleri konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Sıcaklığı 25 °C olan etil alkol -su karışımı ısıtıldığında t0 —11 zaman aralığında karışımın sıcaklığı artmaktadır, t, -12 zaman aralığında ise sıcaklık sabit kalmıştır. Bu bir hâl değişimi olduğunu gösterir. Yani etil alkol kaynamaktadır. Etil alkolün tamamı buharlaştıktan sonra sıcaklık tekrar artmaya başlar ve 100 °C ta kadar yükselir. Bu sıcaklıkta su kaynamaya başladığı için t3 -14 zaman aralığında sıcaklık değişmez. Suyun tamamı da buharlaştıktan sonra ortamdaki buharların sıcaklığı artmaya devam eder. Görüldüğü gibi iki bileşenden oluşan sıvı – sıvı karışımının hâl değişim grafiğinde iki zaman aralığında sıcaklık sabit kalmıştır. Diğer bir deyişle grafikte iki yerde sıcaklık sabit kaldığına göre karışım iki sıvı bileşenden oluşmuştur. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi