Karbon Nedir Karbon Elementinin Özellikleri Bileşikleri Kullanımı Eldesi
Karbon Nedir Karbon Elementinin Özellikleri Bileşikleri Kullanımı Eldesi başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Karbon Nedir Karbon Elementinin Özellikleri Bileşikleri Kullanımı Eldesi başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Karbon sembolü C ile gösterilen çok önemli bir kimyasal elementtir. Dünyadaki tüm hayatın yapı taşıdır. Karbon; hidrojen, azot, oksijen, kükürt ve fosfor gibi diğer bazı elementlerle birlikte dünya üzerindeki canlı hayatı meydana getirir. Karbon çok sayıda organik bileşiğe sahiptir çünkü hem kendisi ile hem de diğer elementlerle çok güçlü bağlar oluşturabilir. Tüm canlıların yapısında karbon bulunur. Karbon, atmosferde karbon dioksit gazı olarak bulunur. Kalsiyum karbonat (kireç taşı), karbonun, magnezyum ve demirle bileşenidir. Mars atmosferinin % 96 ı CO2 içerir.
Kimya alanına ait Karbon Nedir Karbon Elementinin Özellikleri Bileşikleri Kullanımı Eldesi konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Karbon doğada üç allotrop formunda bulunur. Amorf, grafit ve elmas. Grafit bilinen en yumuşak malzemelerden biri iken, elmas en sertlerinden biridir. Yakın zamanlarda, karbonun yeni bir formu olan, Bukminsterfuleren, C60, keşfedildi. Bu yeni bir karbon formu bugünkü araştırma laboratuvarlarının ilgi alanlarından biridir. Karbonun fiziksel ve kimyasal tüm özellikleri, elementin kristal yapısıyla ilgilidir. Erime ve kaynama için gerekli yüksek sıcaklık, kristallerdeki üç boyutlu kovalent bağların koparılabilmesini ancak sağlar. Son yörüngesinde 4 elektron (valens elektronları) bulunur. Element halindeki karbon, iki kristalin yapıda, elmas ve grafit olarak görülür. Mangal kömürü, kok ve is, amorf yapılardır. Mangal kömürü, ağaç, şeker, bitki özü ve karbon içeren öteki maddelerin havasız ortamda yakılmasıyla oluşur. X ışınlarıyla incelendiğinde, fazla gelişmemiş bir grafit yapıya sahip olduğu görülür. Buharla ya da karbondioksit ile ısıtılarak aktif hale getirilirse, gazları yüzeyinde yoğunlaştınr. Bu işlem, mangal kömürünün buharla iyileştirilmesi işlemidir ve yoğunlaşarak biriken hidrokarbonların yüzeyde alınmasını sağlar. Mangal kömürünün bu özelliği, geniş yüzey alanıyla bağlıdır. 1 cm mangal kömürü, 1000 m2’lik bir yüzey alanına sahiptir. Amorf karbonun bir başka türü olan kok, havasız ortamda kömürün ısıtılmasıyla elde edilir. Kok metal oksitlerin serbest metale indirgenmesinde kullanılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…