İzotop Nedir
İzotop Nedir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
İzotop Nedir?
İzotop Nedir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. İzotop bir elementin, kimyasal özellikleri özdeş, ancak kütleleri farklı atomlarından her biridir. İzotopların varlığı 1912’de kütle tayflarının incelenmesi yoluyla J.J. Thompson ve F.W. Aston tarafından, 1914’de de radyoaktif dizilerin incelenmesi yoluyla Soddy ve Fajans tarafından ortaya çıkarılıp doğrulandı. İzotoplar, çekirdeklerinde aynı sayıda proton, ancak değişik sayıda nötron bulunan atomlardır. Çekirdeğin çevresinde hepsinde aynı sayıda elektron bulunduğu için kimyasal nitelikleri hemen hemen özdeştir ve bu nedenle tek element sayılırlar. Bununla birlikte bir elementin izotoplarını birbirinden ayırdetmek için element simgesinin sol üst yanına kütle sayısı yazılarak ayrılık belirtilir. , gibi. Nükleer fizikte aynı elementin değişik izotopları çok farklı nitelikler taşıyabilir. Çoğu yapay yoldan elde edilen bu izotoplar radyoaktiftir. Bunlar doğal atomlara karıştıklarında moleküllerin yapısında kendilerini belli edeceklerinden tıpta, sanayide ve kimya alanında çok işe yararlar.
Kimya alanına ait İzotop Nedir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Radyoaktif izotoplar tıpta fizyolojik durumların saptanmasına ve bu yoldan hastalıkların tanınmasına yardımcı olurlar. Örneğin radyo-iyot 131, tiroit bezine yerleşerek bu bezin biçimini ve çalışmasını belirler. İzotopların tedavi alanında önemli uygulama yeri vardır. Örneğin tiroit büyümesinin tedavisinde, ağız yoluyla içten alınarak ya da bazı deri kanserlerinde olduğu gibi dıştan uygulanarak kullanılır. İzotopların aynı anlama gelen ancak farklı anlatan iki tanımı vardır.Kütle numarası farklı ancak atom numarası aynı olan aynı kimyasal özellikleri gösteren atomlara izotop denir. Proton sayıları aynı ancak nötron sayıları farklı olan atomlara izotop denir. İngilizcesi isotope dir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…