Kategoriler
Kimya

İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır

İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır

İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Glenn T. Seaborg

İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır

İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. İyot-131, iyotun uçucu bir radyoaktif izotopudur. Araştırmacı bilim adamları Glenn T. Seaborg ve John Livingood tarafından 1938’de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley radyasyon laboratuvarında keşfedildi. İyot-131 nükleer tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanları arasında tiroid kanseri ve diğer durumların tedavisi, tıbbi görüntüleme ve karaciğer ve böbrek fonksiyon problemlerinin teşhisi yer alır. Glenn T. Seaborg, 1912 yılında Michigan’ın Yukarı Yarımadası’ndaki İsveçli göçmen olarak doğdu. 10 yaşında Kaliforniya’ya taşındı. Seaborg doktora derecesi aldı. 1937’de Berkeley, Kaliforniya Üniversitesi Kimya Bölümünden mezun oldu ve daha sonra uzun yıllar California üniversite sisteminde çalıştı. Kariyeri boyunca iyot-131 ve 100’den fazla izotop keşfetti. 1951’de Nobel Kimya Ödülünü kazanmayı da içeren birçok başarısından en önemlileri arasında, tiroid durumunu tedavi ederek annesinin ömrünü uzatmak için kullanılan İyot-131’in keşfini saydı.

Kimya alanına ait İyot-131 Nedir Kim Tarafından Ne Zaman Keşfedildi Nerelerde Kullanılır konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. II. Dünya Savaşı sırasında Seaborg, ilk atom bombasını geliştiren Manhattan Projesi üzerinde çalıştı. Daha sonra, “Manhattan Projesi sırasında şimdiye kadar bilinen en yıkıcı insan yapımı gücü yaratmaya yardım etmiştim. Ama atomun barışçıl kullanım için daha büyük bir potansiyele sahip olduğuna ikna oldum.” dedi. Daha sonra ABD Başkanı John F. Kennedy’nin atamasıyla Atom Enerjisi Komisyonu’nun başkanlığını yaptı. John Livingood, deneysel nükleer fizikteki çalışmaları, özellikle de Berkeley’deki radyasyon laboratuvarında Seaborg ile yaptığı çalışmalarla bilinir. Livingood birlikte iyot-131 ve diğer birçok izotop keşfetti. Atomaltı parçacıkları ayırmak için kullanılan bir tür hızlandırıcı olan en eski siklotronun tasarlanmasına ve inşa edilmesine yardımcı oldu. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi