Hızlı Genleşen Gazların Günlük Hayatta Kullanım Alanlarına Örnekler
Hızlı Genleşen Gazların Günlük Hayatta Kullanım Alanlarına Örnekler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Gazlar, harici bir basınçla engellenmediklerinde (örneğin, bir kavanozda kapalı değillerse) ısıya bağlı olarak genleşme ya da büzülme eğilimindedir Isı düştüğünde gazlar büzülür; ısıtıldıklarındaysa molekülleri enerji yüklenip etrafa yayılır. Gaz genleşir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
HAVAİ FİŞEK
Hızlı Genleşen Gazların Günlük Hayatta Kullanım Alanlarına Örnekler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Gazlar aşırı hızlı genleşmek üzere manipüle edildiklerinde, patlayıcı bir potansiyel enerji açığa çıkar Havai fişek, silah ve hatta arabaların yanmalı motoru gibi uygulamaların arkasında yatan prensip budur. Bazı güneş enerjisi teknolojilerinde, piston silindirlere açılan tüpler içindeki helyum ya da hidrojen Güneş’ten yararlanılarak ısıtılır. Gaz genleşirken silindirleri harekete geçirir. Gök gürültüsü, doğada gazların hızlı genleşmesinin bir örneğidir.Yıldırım havayı ısıtır, ısınan hava daha soğuk havanın içinde ses hızından yüksek bir hızda patlar ve gök gürültüsü meydana gelir.
Kimya alanına ait Hızlı Genleşen Gazların Günlük Hayatta Kullanım Alanlarına Örnekler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Havai fişek gösterileri azami görsel etki amacıyla tasarlanan patlamalardır Ancak hayranlık çığlıkları yükselmeye başlamadan önce ilk zorluk paket dolusu tepkiyen kimyasal maddeyi gökyüzüne fırlata-bilmektir Fırlatma işi genellikle bir fitilin ateşlediği normal barutla halledilir Barut, açığa çıkacak genleşen gazların arka tarafa doğru kaçacağı şekilde paketlenir Böylece, fitil fişeğin merkezindeki patlayıcı göbeği yakıncaya kadar kovan yukarı fırlar Patlayıcı göbekteki kimyasallar, renk yaratmak üzere seçilmiş kimyasalların sıkıştırıldığı minik paketleri patlatınca dört bir yana parıldayan yıldızlar saçılır.Tepkiyen kimyasallar metalik tuzlardır: Lityum ve stronsiyum kırmızı renk yapar baryum nitratlar yeşil için kullanılır, bakır bileşenlerinden mavi çıkar, kömür ve çelik parlak altın rengi meydana getirir; titanyum beyaz olur. Kimyasallar hızlı ve şiddetli bir tepkiye maruz kalır. Katı kimyasalların molekül bağları kırılır. Ani bir ışık patlamasıyla yayılan sıcak ve yoğun gazlar açığa çıkarıp, enerjiyi sese, harekete ve renkli ışıklara dönüştürürler. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…