Günlük Hayattaki Kimyasal Tepkimeler
Günlük Hayattaki Kimyasal Tepkimeler başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Etrafınızdaki şeylere bakın, hemen herşey element, karışım, alaşım vb. olarak sınıflandırılan bir tür maddeden oluşur. Ve kimya açısından, soluduğumuz hava gaz halindeki bir karışım, su ise sıvı halde bulunan bir bileşiktir. İçimizdeki ve etrafımızdaki maddelerin bolluğu göz önüne alındığında, günlük yaşamdaki kimyasal reaksiyonların örneklerini gözlemlemek olağandışı değildir. Her gün meydana gelen kimyasal reaksiyonları tartışmadan önce, kimyasal reaksiyonun gerçekte ne olduğunu anlamaya çalışalım. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Kimyasal reaksiyonlar nelerdir?
Günlük Hayattaki Kimyasal Tepkimeler başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Bir kimyasal reaksiyon, bir dizi kimyasal maddenin birbiriyle reaksiyona girmesi sonucu diğer farklı formlara dönüşmesine yol açan işlem olarak tanımlanmaktadır. Tepkimeden önce kullanılan maddelere topluca tepkenler denir, tepkimeden sonra oluşan nihai maddeler bir ürün olarak bilinir. Genel olarak, tepkenlerin ve ürünlerin kimyasal özellikleri birbirinden farklıdır. Reaksiyonun enerji ile mi yoksa enerji olmadan mı başlatıldığına dayanarak, kendiliğinden reaksiyon (kendi başına gerçekleşen) ve kendiliğinden olmayan reaksiyon (aktivasyon için enerji gerektirir) olmak üzere iki türe ayrılır.
Kimya alanına ait Günlük Hayattaki Kimyasal Tepkimeler konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Her gün kullandığınız ve kimyasal reaksiyon uygulamasıyla formüle edilmiş bir çok ürün var. Mesela; diş macunu, sabun, şampuan, temizlik maddesi vb. kimyasal reaksiyonların sonucudur. Gündelik hayatta karşılaştığımız en belirgin kimyasal reaksiyonlardan bazıları şunlardır: Fiziksel hareketlerimiz, aerobik solunum yoluyla elde edilen enerjiyi gerektirir. Burada solunum, glikozun (bir enerji kaynağı) su, karbondioksit ve ATP (adenozin trifosfat) şeklinde enerjinin parçalanmasına yardımcı olur. Dengeli hücresel solunum denklemi şöyle temsil edilir: Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…