Göztaşı Nedir Nerelerde Kullanılır
Göztaşı Nedir Nerelerde Kullanılır başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.
Elde Edilmesi:
Göztaşı Nedir Nerelerde Kullanılır başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Göztaşı; (bakır (II) sülfat, pentahidrat) Formülü Göztaşı; mavi vitriyol; Roma vitriyolü; Salzburg vitriyolüdür. Doğada kalkantit minerali olarak bulunur. Büyük, mavi ya da ultramerin triklinal kristaller ya da açık mavi toz. Havada yavaşça çiçeklenir. 30°C’de 2 molekül, 110°C’de 2 molekül ve 250°C’de son kalan suyunu yitirerek susuz biçime geçer. Suda çok, metanol ve gliserinde oldukça çözünür. Bakır sülfat pirit küllerinden ya da metalik bakırdan yola çıkılarak elde edilir.
Kimya alanına ait Göztaşı Nedir Nerelerde Kullanılır konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Demirli piritler çoğu kez biraz bakır içerirler ve bakır piritlerin kavrulması sonucunda geriye kalan oksitlerde birikir. Kavurma artığı oksitlerin seyreltik sülfat asidiyle işleme sokulmaları sonucu bakırın tümü ve demirin bir bölümü sülfat biçiminde çözünür. Daha sonra bu çözeltiye demir parçaları atılarak balar ele-mentel bakıra, demir (III) sülfat da, demir (II) sülfata indirgenir. Demir (II) sülfat kristallendirmeyle ayrılır. Çöken elementel bakır sıcakta sülfat asidinde çözülür ve içinden hava geçirilir. Ele geçen çözeltinin kristallendirilmesiyle pek saf olmayan bakır sülfat ele geçer. Başka bir yöntemde (Milberg yöntemi) kavurma artığı oksitlerin çözülmesiyle ele geçen çözeltiye kireç katılarak demir bazik sülfat biçiminde çöktürülür, çözeltide kalan bakır sülfat çözelti derişikleştirilerek çöktürülür. Bakır taneleri özel kaplarda üstten sıcak sülfat asidi, alttan hava gönderilerek çözülür. Ele geçen çözelti kristallendirme kaplarına gönderilir ve burada soğuma sonucunda bakır sülfat kristallenir. Kristallenme artığı asitli sular yeniden asit katılıp ısıtılarak bakırın çözüldüğü kaba gönderilir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…